Όλη η αλήθεια για την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στα πρωτόκολλα και τον κόφτη δαπανών του ΕΟΠΠΥ υπάρχει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
Η απελπισία των ΔΕΚΑ δεν κρύβεται. Προσπαθούν να πουν ότι ΔΗΘΕΝ αυτά είναι ψέματα
Αλλά έχουν πέσει οι μάσκες τους.
Την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στα πρωτόκολλα περικοπών του ΕΟΠΥΥ, ζήτησε το σημερινό συμβούλιο των ΔΕΚΑ, όπως ομολόγησε ο Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους με πλήρη μυστικότητα και με προεργασία που έχει ξεκινήσει από χρόνια. Γι αυτό και η γενική συνέλευση του Ταμείου έγινε διαδικτυακά για να αποκλεισθούν χιλιάδες ασφαλισμένοι.
Ο τέως υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ Π Γεωργακόπουλος,( που αν και ιατρός τον διατηρούν ΕΣΗΕΑ και ΕΔΟΕΑΠ ως μέλος τους !) συμμετείχε από την αρχή στην ομάδα εργασίας!..
Με πρόσχημα λοιπόν ότι θα μπορεί να επιστρέφεται ένα μικρό μέρος από την φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΔΟΕΑΠ ζήτησαν να μπουν στα πρωτόκολλα του ΕΟΠΠΥ, χωρίς προηγουμένως να κατοχυρώσουν τις παροχές του Ταμείου μας!..
Το αποτέλεσμα είναι ότι καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού, θεραπείας και φαρμάκων!..
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα. Και οι απαντήσεις από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας είναι αποκαλυπτικές για τις ευθύνες που έχει το καθεστώς των ΔΕΚΑ.
1.-Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης – Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει;
Άρθρο 22: Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται η ένταξη, από 1ης.1.2024, του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) και του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.) στα ισχύοντα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.
2.-Γιατί αποτελεί πρόβλημα;
Άρθρο 22: Η παρούσα ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη για λόγους ίσης μεταχείρισης όμοιων φορέων, καθώς τόσο ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) όσο και το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος (Τ.Υ.Π.Ε.Τ.) αποτελούν κύριους φορείς ασφάλισης υγείας, όπως και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Επομένως, αναφορικά με τα εφαρμοζόμενα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, δέον είναι να εφαρμόζονται και σε αυτούς τα ισχύοντα για τον ΕΟΠΥΥ.
3.-Ποια είναι τα μέτρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ;
* Μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας, ο ΕΟΠΥΥ παρακολουθεί σχεδόν real time τη συνταγογράφηση ανά φάρμακο και εταιρεία, και κατ’ επέκταση τη διακύμανση των επιστροφών του clawback προς το ελληνικό δημόσιο.
* Το Ψηφιακό Αποθετήριο των εξετάσεων: Είναι ένα μέτρο για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Πρόκειται για το προσωπικό ηλεκτρονικό αρχείο με το ιατρικό ιστορικό κάθε πολίτη (που μέχρι σήμερα περιλάμβανε παραπεμπτικά, συνταγογραφήσεις και ραντεβού) όπου καταχωρούνται πλέον και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε ο θεράπων ιατρός να έχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη διαχείριση κάθε περιστατικού.
Η αυτόματη όμως ενημέρωση των τιμών από τις διαγνωστικές εξετάσεις που είναι ψηφιοποιημένες, δεν επιτρέπει στο γιατρό να συνταγογραφεί ως ιατρός αλλά όπως προβλέπει ο λογιστικός κόφτης του ΕΟΠΥΥ. Κάτι που αφορά όλους τους ασθενείς.
* Έλεγχος των σκευασμάτων που χορηγούνται στους ασθενείς, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), όπως και των ακριβών θεραπειών που εισάγονται στη χώρα με παραγγελίες, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.
* Σε περίπτωση υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων δαπάνης για το έτος 2024, η αναζήτηση του υπερβάλλοντος ποσού γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 100 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
Υποχρεωτικά θα πρέπει να ακολουθούνται από όλους τους φορείς (και από τον ΕΔΟΕΑΠ) τα “Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης” του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για λογιστικό κόφτη, που ΜΟΝΟ σχέση με την ιατρική δεν έχει.
23/11/2024
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων