Συνδικαλιστικός πληθωρισμός στον δημοσιογραφικό κλάδο
Η πιο σύντομη προεκλογική περίοδος –μόλις δέκα ημέρες– για την ανάδειξη των νέων οργάνων στην ΕΣΗΕΑ άρχισε την περασμένη Δευτέρα, με την κατάθεση των ψηφοδελτίων από συνολικά επτά παρατάξεις για το νέο ΔΣ της Ένωσης και εκατοντάδες υποψηφίους για τα άλλα όργανα. Στην Ένωση των τουλάχιστον 6.000 μελών, η οποία διοικείται τα τελευταία χρόνια λόγω της συμμαχίας ανάμεσα σε δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλίζεται το 15%! Συνολικά, περί τους 940 δημοσιογράφους σε κάθε θέση και Μέσο είναι υποψήφιοι στις εκλογές για νέο ΔΣ, αντιπροσώπους συνεδρίου ΠΟΕΣΥ, Πειθαρχικά Συμβούλια, εκπροσώπους Μεικτού, Μορφωτικό Ίδρυμα.
Οι λεγόμενες μεγάλες παρατάξεις («Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» με επικεφαλής τη Μαρία Αντωνιάδου, «Νέα ΕΣΗΕΑ» με τον Νίκο Καρούτζο), που πρόσκεινται πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία, κατέθεσαν ψηφοδέλτια με 90 και πλέον υποψηφίους, ενώ και η «Συσπείρωση» με τον Σταύρο Καπάκο, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει 80 υποψήφιους για τις 11 θέσεις του νέου ΔΣ.
Στις εκλογές κατεβαίνουν επίσης η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» του ΠΑΜΕ Τύπου με 53 υποψηφίους, οι «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» με επικεφαλής τη Νανά Νταουντάκη, που δεν είχαν εκλέξει μέλος στις εκλογές του 2019, με 39 υποψήφιους, η «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» με τον Δημήτρη Τσαλαπάτη, με 30 υποψηφίους, και η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή», με διευρυμένο ψηφοδέλτιο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με 22 υποψηφίους.
Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά δεν υπάρχουν υποψήφιοι για το Μεικτό Συμβούλιο από όλα τα ΜΜΕ, ειδικά τις εφημερίδες, γεγονός που δείχνει την κατάπτωση του συνδικαλισμού στον κλάδο, ενώ στα μεγάλα ψηφοδέλτια βρίσκονται διευθυντές, σύμβουλοι, επικεφαλής γραφείων Τύπου και αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία…