• Εφημερίδα Παρόν – paron.gr
  • Τυπολογίες @ Facebook
  • Τυπολογίες @ Twitter
  • ΤΟ ΠΑΡΟΝ @ FACEBOOK

Τυπολογίες - όλα γύρω από τα media

  • Τηλεόραση
  • Εφημερίδες
  • Ραδιόφωνο
  • Internet
  • Μετρήσεις
  • ΑΙΧΜΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • Streaming

Έκθεση ΔΟΔ : Τουλάχιστον 2.297 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχασαν τη ζωή τους

16/02/2016

δοδ-logoΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) δημοσιοποίησε την 25η έκθεση για τους βίαιους θανάτους δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, από το 1990 έως σήμερα.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Έκθεση ΔΟΔ :  Τουλάχιστον 2297 δημοσιογράφοι και
εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1990 έως σήμερα

Βρυξέλλες, 3 Φεβρουαρίου 2016. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την 25η έκθεση, για τους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ που έχουν σκοτωθεί από το 1990 έως σήμερα.  Σε αυτή την έκθεση καταγράφονται οι θάνατοι 2297 εργαζομένων στα ΜΜΕ,  που οφείλονται στη βία  την οποία βιώνει η δημοσιογραφία. Ενδεικτικά μόνο το 2015 καταγράφονται 112 θάνατοι. Ενώ στις αρχικές εκθέσεις της ΔΟΔ ο αριθμός των θανάτων είναι διψήφιος, σε διάστημα ένδεκα χρόνων  ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί, με τη χειρότερη χρονιά το 2006, όπου σημειώθηκαν 155 θάνατοι δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ.
«Σε αυτή την έκδοση ορόσημο αποτυπώνεται  η κρίση την οποία αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και αφορά την προσωπική τους ασφάλεια, ενώ παράλληλα καταγράφεται  η μακροχρόνια  προσπάθεια που καταβάλει η ΔΟΔ, για να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία όσων ασκούν βία στους δημοσιογράφους», δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, Πρόεδρος της ΔΟΔ και συνέχισε: «Ολες οι ετήσιες εκθέσεις καταγράφουν τους θανάτους των συναδέλφων. Όμως, είναι ένας ακόμη τρόπος για να τιμήσουμε το κουράγιο και την υπέρτατη θυσία χιλιάδων δημοσιογράφων, που έχασαν τη ζωή τους εκτελώντας το καθήκον να ενημερώσουν και να μεταφέρουν τη φωνή της κοινωνίας».
Στην έκθεση της ΔΟΔ καταγράφονται οι θάνατοι δημοσιογράφων από όλη την υφήλιο, όπου ξεσπούν πόλεμοι και ένοπλες συγκρούσεις. Καθώς και πάρα πολλές περιπτώσεις, που οι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους  σε στοχευμένες δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις, είτε  κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών ή έπεσαν θύματα βίαιων απαγωγών, που τελευταία πληθύνονται. Ωστόσο όλες αυτές οι περιπτώσεις, δεν δικαιολογούν ένα τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων.
«Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, που δεν συνδέονται αποκλειστικά με τους πολέμους, αλλά αφορούν τη στοχοποίηση των δημοσιογράφων, που πέφτουν θύματα των βαρόνων του οργανωμένου εγκλήματος  και των διεφθαρμένων πολιτικών. Αυτή η διαπίστωση επαναλαμβάνεται στις ετήσιες εκθέσεις μας, καθώς ο αριθμός όσων σκοτώνονται σε τόπους όπου υπάρχει ειρήνη, είναι μεγαλύτερος από εκείνους που σκοτώνονται σε χώρες, που πλήττονται από πολέμους», δήλωσε ο Αντονί Μπελανζέ, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ. Ο Α. Μπελανζέ ανέλαβε αυτή τη θέση πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο και είναι η  πρώτη ετήσια έκθεση απολογισμού των θανάτων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, που συντάσσει.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης, αποκαλύπτουν τα δέκα σημεία του πλανήτη, όπου ευρίσκονται οι πλέον επικίνδυνες χώρες.  Είναι οι χώρες στις οποίες επικρατεί το έγκλημα και η διαφθορά ή πλήττονται από τη βία του πολέμου και την απόλυτη κατάλυση του νόμου και της τάξης.  Πρόκειται για το Ιράκ (309), Φιλιππίνες (146), Μεξικό (120), Πακιστάν (115), Ομοσπονδία της Ρωσίας (109), Αλγερία (106), Ινδία (95), Σομαλία (75), Συρία (67) και τη Βραζιλία (62). Τον περασμένο χρόνο μετά τη σφαγή από τους τρομοκράτες των εργαζόμενων στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo, η Γαλλία (10), το Ιράκ (10) και  η Υεμένη (10), κατέλαβαν την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών, όπου σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι δημοσιογράφων.
Στη γεωγραφική περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων, που φθάνει τους 571 θανάτους. Ακολουθούν οι χώρες του Αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής με 473 θανάτους, δηλαδή ένα θύμα περισσότερο από την αμερικανική ήπειρο που σημειώθηκαν 472 θάνατοι. Η Αφρική έρχεται τέταρτη με 424 θύματα και ακολουθεί η Ευρώπη με 357 θανάτους. Το 2015 στην αμερικανική ήπειρο σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι που έφθασαν τους 27, ενώ στη Μέση Ανατολή σημειώθηκαν 25 θάνατοι.
Μια άλλη αποκαλυπτική διαπίστωση της έκθεσης, αφορά το σχεδόν ανύπαρκτο γενικότερο ενδιαφέρον για τη βία που πλήττει τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, καθώς ερευνάται μόνο το ένα στα δέκα περιστατικά θανάτων. Η ΔΟΔ θεωρεί ότι η έλλειψη δράσεων για τον τερματισμό της ατιμωρησίας όσων ευθύνονται για τους θανάτους και τις επιθέσεις εναντίον των επαγγελματιών των ΜΜΕ,  αποτελεί τον κύριο λόγο για τη βία που συνεχίζει να τροφοδοτείται εναντίον τους.
Στην έκθεση  αναφέρονται οι λεπτομέρειες για τις εκστρατείες τις οποίες η ΔΟΔ και οι Ενώσεις μέλη της έχουν αναλάβει, προκειμένου η δημοσιογραφία να γίνει πιο ασφαλής.  Πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία του Διεθνούς Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που προσφέρει βοήθεια στους δημοσιογράφους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες.  Η εγκαθίδρυση των κέντρων συναδελφικής αλληλεγγύης στην Αλγερία, Κολομβία, Φιλιππίνες και Σρι Λάνκα. Στα κέντρα αυτά παρακολουθούνται και καταγράφονται τα αποτελέσματα της κρίσης, που πλήττει αυτές τις χώρες και κατανέμεται σχετική βοήθεια.  Όπως επίσης η παροχή πρακτικών συμβουλών και υποδείξεων σε  δημοσιογράφους που αναλαμβάνουν επικίνδυνες αποστολές. Για παράδειγμα, η εφαρμογή του διεθνή κώδικα για την ασφαλή άσκηση της δημοσιογραφίας και δημοσιοποίησης των απευθείας ειδήσεων, που αφορά ένα κώδικα επιβίωσης των δημοσιογράφων, οι οποίοι καλύπτουν τις εμπόλεμες περιοχές.
Η Ομοσπονδία θεμελίωσε συνεργασίες και με άλλες οργανώσεις που έχουν μέλημα την Ελευθερία του Τύπου, αλλά και με την ευρύτερη βιομηχανία των ΜΜΕ, προκειμένου να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι με τη δημιουργία οργανώσεων, όπως είναι η IFEX και ΙNSI.  Αναπτύχθηκαν επίσης συνεργασίες με κυβερνητικές οργανώσεις όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ και το Σχέδιο Δράσης ΟΗΕ για την Προσωπική Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας, το Συμβούλιο της Ευρώπης με τη Διαδικτυακή Πλατφόρμα για την προώθηση της δημοσιογραφίας και την προσωπική ασφάλεια των δημοσιογράφων. Καθώς και συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που εξυπηρετεί την πρόσβαση των δημοσιογράφων στην απευθείας τηλεφωνική γραμμή (Hotline), όταν αντιμετωπίζουν συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.
Η ΔΟΔ επισημαίνει ότι όλες οι εκθέσεις συνέβαλλαν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη βία που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ και την προώθηση της προστασίας της προσωπικής ασφάλειας των δημοσιογράφων και την ανάγκη να μετριασθούν οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζουν. Υποδεικνύεται ακόμη η κοινή ευθύνη δημοσιογράφων και εργοδοτών προκειμένου, να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα της αξιολόγησης των κινδύνων που ελλοχεύουν, ώστε να αποφύγουν την ανάληψη επιπόλαιων αποστολών και να εκπαιδευτούν για να αναλάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, όταν πρόκειται να εργαστούν σε επικίνδυνο περιβάλλον.
Όπως  υπογραμμίζει ο Αντονί Μπελανζέ: «Καταρχάς όλοι όσοι εμπλέκονται με τους δημοσιογράφους πρέπει να αντιληφθούν ό,τι οφείλουν, να σέβονται την ανεξαρτησία τους και αυτό αφορά τους εκπρόσωπους των κυβερνήσεων και τους αξιωματούχους των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. Προκειμένου οι κυβερνήσεις να αποτρέψουν τη βία στο μέλλον, οφείλουν να σεβαστούν τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, για τη διερεύνηση των θανάτων δημοσιογράφων και την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη. Τα Ηνωμένα Εθνη και οι υπηρεσίες τους, είναι οι θεματοφύλακες των διεθνών οργάνων και φέρουν την ευθύνη, να διαφυλάξουν τη σωματική ακεραιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και να επιβάλλουν, τις κατάλληλες εγγυήσεις προς όφελος των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα ΜΜΕ».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Share this:

  • Email
  • Facebook
  • Twitter

Άλλα ενδιαφέροντα θέματα

Comments

Filed Under: Uncategorized, Ανακοινώσεις Tagged With: Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ΕΣΗΕΑ, θάνατοι δημοσιογράφων

Αιχμές

ΑΙΧΜΕΣ: Από το “ZARI” στην “Αστερομάτα”

Το τραγούδι  Αστερομάτα με ερμηνεύτρια την Klavdia αγωνίζεται απόψε στον Τελικό της Eurovision. Η ΕΡΤ την τελευταία διετία, έχοντας εργαστεί σκληρά  και με διαφορετικές διοικήσεις, πέτυχε  να δώσει ελληνικό στίγμα στον μουσικό διαγωνισμό Με διαφορετικά τραγούδια και ερμηνεύτριες που αντικατοπτρίζουν και διαφορετικές οπτικές στην αντίληψη των πραγμάτων. Πολύχρωμη η Μαρίνα Σάττι  και χαμογελαστή, σε μαύρο […]

RSS Διαβάστε τώρα στο paron.gr

  • Μεγάλο βάρος τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες
  • 81ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας: Θέλει το νταμπλ ο Ολυμπιακός και την κούπα ο ΟΦΗ…
  • Κανένα σημείο επαφής με τη νέα αμερικανική διοίκηση απο το Μεγάρου Μαξίμου;
  • Youth Pass: 154.064 νέοι 18 και 19 ετών θα λάβουν το 2025 – Σημαντική αύξηση των αιτήσεων
  • «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα στην κεντρική και βόρεια Χίο
  • Φουλ για ελληνικό τελικό!
  • Σωκράτης Φάμελλος: «Να ανατρέψουμε το άδικο και κοινωνικά μη βιώσιμο σύστημα που ζούμε»
  • Εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος
  • Οι αθλητικές τηλεοπτικές μεταδόσεις – ΣΑΒΒΑΤΟ (17/5)
  • Διαβάστε στο «ΠΑΡΟΝ»: Χωρίς συμμάχους η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

Το Παρον της κυριακης

Σημερινα Εξωφυλλα


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβαστε και τα παρακατω

  • Νέες σειρές στον Alpha
  • Στις έντυπες "Τυπολογίες": Οι αλλαγές σε Open και Alpha
  • ΑΙΧΜΕΣ: Από το "ZARI" στην "Αστερομάτα"
  • Και η Nova στη νέα πλατφόρμα;
  • Μεγάλη Αστυνομική επιχείρηση στην Ήπειρο για συνδρομητική πειρατεία στην TV -Έρχονται τα πρώτα βαριά πρόστιμα σε εκατοντάδες τελικούς χρήστες και επιχειρήσεις
  • «Ολυμπιακός ο Θρύλος» στο MEGA
  • ΕΤΙΤΑ: Στάση εργασίας στο Open
  • Στον Τελικό της Eurovision 2025 η Ελλάδα!
  • Σκέφτονται ξανά τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες
  • Και τα φιλικά της Εθνικής Μπάσκετ στην ΕΡΤ

Οδηγίες προστασίας σε περίπτωση σεισμού

Tags

"Ελευθεροτυπία" Alpha ANT1 Cosmote TV Digea ERTFLIX Forthnet Mega NETFLIX Nielsen Nova novasports Open Real FM Star «Καθημερινή» «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ΑΙΧΜΕΣ ΑΝΤ1 ΑΠΕ Αλέξης Τσίπρας ΔΟΛ ΕΔΟΕΑΠ ΕΕΤΤ ΕΙΤΗΣΕΕ ΕΡΤ ΕΡΤ1 ΕΡΤ2 ΕΡΤ3 ΕΣΗΕΑ ΕΣΡ ΕΤΕΡ Μακεδονία TV ΝΔ ΝΕΡΙΤ Νίκος Παππάς ΟΠΑΠ ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΕΣΥ ΠΟΣΠΕΡΤ ΣΚΑΪ ΣΥΡΙΖΑ Τηλεθέαση Τράπεζα Πειραιώς τηλεοπτικές άδειες

Follow me on Twitter

My Tweets
....

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Οι Τυπολογίες ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου 1993 στην εφημερίδα «Το Παρόν». Επί 32 χρόνια καταγράφουν την επικαιρότητα τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά ΜΜΕ με 3 διαφορετικούς τρόπους. Με την έντυπη έκδοση της Κυριακής στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», την ηλεκτρονική έκδοση στο www.typologies.gr και την παρουσία στο twitter (@typologies), και στη σελίδα μας στο Facebook

ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ:

"ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΚΔΟΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: "Ρ.Η.Ε.Μ.Ε ΑΕ"
ΕΔΡΑ: ΕΘΝ.ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 253, ΠΑΛΛΗΝΗ,
Τ.Κ.: 15351
ΑΦΜ: 997883048
ΔΟΥ ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΗΛ.: 210 66.65.669
EMAIL: info-rheme@paron.gr

ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΟΥΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΟΥΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΟΥΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΚΟΥΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ / ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: "Ρ.Η.Ε.Μ.Ε ΑΕ"

Συμμόρφωση με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 Πολιτική Απορρήτου

Μ.Η.Τ. 232455Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232455

Πως να επικοινωνησετε μαζι μας

Στην ηλεκτρονική μας έκδοση οι αναγνώστες μας μπορούν παράλληλα να επικοινωνούν μαζί μας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, προκειμένου να εκφράζουν τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους, που μας είναι απαραίτητες, και επίσης να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη χώρα μας και τον Ελληνισμό γενικότερα.

ΤΗΛ.: 210 66.65.669

email typologies@paron.gr
fax +30-210-66.65.812

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

"Ελευθεροτυπία" Alpha ANT1 Cosmote TV Digea ERTFLIX Forthnet Mega NETFLIX Nielsen Nova novasports Open Real FM Star «Καθημερινή» «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ΑΙΧΜΕΣ ΑΝΤ1 ΑΠΕ Αλέξης Τσίπρας ΔΟΛ ΕΔΟΕΑΠ ΕΕΤΤ ΕΙΤΗΣΕΕ ΕΡΤ ΕΡΤ1 ΕΡΤ2 ΕΡΤ3 ΕΣΗΕΑ ΕΣΡ ΕΤΕΡ Μακεδονία TV ΝΔ ΝΕΡΙΤ Νίκος Παππάς ΟΠΑΠ ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΕΣΥ ΠΟΣΠΕΡΤ ΣΚΑΪ ΣΥΡΙΖΑ Τηλεθέαση Τράπεζα Πειραιώς τηλεοπτικές άδειες
© Εφημερίδα Παρόν 2017