Χάνει τμήμα της τηλεόρασης το ΕΣΡ
Το πρώτο βήμα για τη θεσμοθέτηση υποχρεώσεων, στα πρότυπα της συνδρομητικής τηλεόρασης, για τις νέες πλατφόρμες συνεχούς ροής περιεχομένου, όπως το Netflix, η Amazon, η Disney+, γίνεται με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας που αφορά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η οποία θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιουλίου.
Ο κώδικας αποτελεί ένα πολυσέλιδο κείμενο διατάξεων για το σύνολο των τηλεπικοινωνιών, των ευρυζωνικών δικτύων, του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος αλλά και τις αρμοδιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο άρθρο 13 του σχεδίου νόμου υπάρχει πρόβλεψη για τη «διάθεση υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τρίτους, οι οποίοι, αν και δεν διαθέτουν δική τους υποδομή ηλεκτρονικών επικοινωνιών, παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, υπό διαφορετικό όμως εμπορικό σήμα και επιχειρηματική οργάνωση, βασιζόμενοι στην υποδομή άλλων προσώπων». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες Over The Top (OTT), όπως είναι το Netflix και η Amazon, θεωρούνται πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών και, άρα, υπόκεινται στις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις έκδοσης γενικής άδειας αλλά τον έλεγχο της ΕΕΤΤ.
Την αρμοδιότητα εκχώρησης συχνοτήτων διατηρεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία ορίζεται με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η ΕΡΤ θεωρείται πάροχος δικτύου και της εκχωρείται φάσμα με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αυτό ορίζει το άρθρο 45 του σχεδίου νόμου του κώδικα, στο οποίο σημειώνεται πως η ΕΡΤ απαλλάσσεται από την καταβολή των οριζόμενων τελών για τη χρήση αυτού του φάσματος.