ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Είμαι ένα κορίτσι από την Αριζόνα, είναι ένας τύπος από την Αθήνα. Δεν καταλαβαίνω πώς ακριβώς λειτούργησε όλο αυτό», λέει στην κοινή του συνέντευξη η Αμερικανίδα ηθοποιός για τον Έλληνα σκηνοθέτη, λίγο πριν η κωμωδία Poor Things βγει στις αίθουσες και καθώς η νέα τους συνεργασία παίρνει –όπως όλα δείχνουν– τον δρόμο για τα βραβεία Όσκαρ. Ο Γιώργος Λάνθιμος έχει γυρίσει δύο όχι-και-τόσο-συνηθισμένες κωμωδίες με την Έμα Στόουν: το The Favourite και το Poor Things. Η τελευταία κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας τον Σεπτέμβριο, κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 8 Δεκεμβρίου (στην Ελλάδα θα βγει τον Ιανουάριο στις αίθουσες) και βρίσκεται ανάμεσα στα φαβορί για να πάρει Όσκαρ.
Μέσα σε ένα hi-tech κοινόβιο: Στη Σερίμπραλ Βάλεϊ του Σαν Φρανσίσκο, η νέα «χρυσή» γενιά της τεχνητής νοημοσύνης ζει σε μια έπαυλη που θυμίζει φοιτητικό κοιτώνα, ετοιμάζοντας την επόμενη επανάσταση στον τομέα των σκεπτόμενων μηχανών. Απλώς, καμιά φορά, αν χρειαστεί, κοιμάται στο αυτοκίνητό της.
Από την Ιαπωνία έως την Αυστραλία, το «νέο αίμα» του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μιλάει πολλές γλώσσες, μαθαίνει ελληνικά και επιβεβαιώνει ότι ο χορός είναι διεθνής διάλεκτος. Πήγαμε στις πρόβες τους, τους γνωρίσαμε, παρατηρήσαμε την καθημερινότητά τους.
Αντέχει ένας Gen Z 48 ώρες χωρίς ίντερνετ; Μπορεί να βρει τον δρόμο στην πόλη; Να βάλει μονάδες στο κινητό; Δοκιμάσαμε να ζήσουμε ένα Σαββατοκύριακο χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ και μετρήσαμε θετικά και αρνητικά μιας μίνι αποτοξίνωσης.
Η απότομη άνοδος της τιμής του στάθηκε αφορμή να επανεξετάσουμε τι σημαίνει στ’ αλήθεια ελαιόλαδο, περνώντας μια μέρα στο χωράφι και στο ελαιουργείο τριών εξαιρετικών παραγωγών της Κρήτης.
Ο 29χρονος Αμερικανός Ολυμπιονίκης Αλεξάντερ Μασιάλα που βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης σε ένα άθλημα του οποίου οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε καν τους κανόνες, μάς είπε μερικά από τα μυστικά του και όσα σημαίνουν γι’ αυτόν οι ελληνικές του ρίζες.
Από το chess boom του Netflix μέχρι τους συλλόγους της γειτονιάς και από το YouTube μέχρι τα σκακιστικά καφέ της πόλης, το «Κ» παρακολουθεί τις σκακιέρες που στήνονται στην Αθήνα και χαρτογραφεί το νέο κύμα των εκκολαπτόμενων Κασπάροφ.
Σουβλάκι, σάντουιτς ή τάκος; Βγαίνουμε για ψώνια στο γιορτινό κέντρο της Αθήνας και παίρνουμε δυνάμεις σε επτά στάσεις με καλό street food.
Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου με την «Καθημερινή».