Περισσότερα είναι τα ανοιχτά ζητήματα που τίθενται στο τραπέζι της «εορταστικής» διαβούλευσης για το νομοσχέδιο Πέτσα, το οποίο, όπως δηλώθηκε, θα κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου. Μείζον θέμα είναι οι «3 συν 1» θεματικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και αυτό γιατί δεν υπάρχει χώρος στους ψηφιακούς διαύλους της Digea!
Η αποκοπή του φάσματος των 700 MHz για τις τηλεπικοινωνίες έχει μειώσει τις συχνότητες για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στο φάσμα 21 – 48 στα UHF. Σε αυτόν τον χώρο η Digea διαθέτει τρεις ψηφιακούς διαύλους, ενώ δύο διαθέτει η ΕΡΤ. Με την υποχρέωση εκπομπής του σήματος σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας ο χώρος αυτός δεν αρκεί για όλα τα τηλεοπτικά κανάλια! Η μοναδική λύση θα ήταν να προχωρήσει άμεσα η Digea στο DVB-T2, όπως έχουν κάνει ήδη όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Digea ωστόσο έχει επιλέξει να μην προχωρήσει σε αυτήν την τεχνολογία περιμένοντας την αποζημίωση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εξαιτίας της απώλειας του ενός ψηφιακού διαύλου που κατείχε έως τώρα. Η απόφαση της ΕΕΤΤ λέει πως αν ο ιδιώτης πάροχος δικτύου μεταβεί στο DVB-T2 δεν θα υφίσταται ζήτημα αποζημίωσης.
Η μη μετάβαση όμως στο DVB-T2 από την Digea σημαίνει πρακτικά πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα το σχέδιο για τα «3 συν 1» πανελλαδικά θεματικά κανάλια, ενώ θα υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα και με τον αριθμό των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών για την Αττική. Σε άλλες χώρες η υιοθέτηση του DVB-T2 ήταν υποχρεωτική για τους παρόχους δικτύου με αποφάσεις των κυβερνήσεων, στη χώρα μας όμως η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε τη δυνατότητα στην Digea και στην ΕΡΤ να μην εκπέμψουν σε σήμα υψηλής ευκρίνειας (HD) για να χωρέσουν όλα τους τα κανάλια στο μειωμένο φάσμα.