Με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα για τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου, η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ.) απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά και στον υφυπουργό κ. Λευτέρη Κρέτσο.
Η Ε.Ι.Ε.Τ., αφού επισημαίνει ότι δεν προσκλήθηκε ποτέ στον διάλογο που προηγήθηκε της εξαγγελίας των μέτρων στήριξης (όπως και οι άλλες Ενώσεις περιφερειακού, τοπικού και κλαδικού Τύπου), διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά τα εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης, ενώ διερωτάται γιατί δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν του Υπουργείου οι προτάσεις που είχαν καταθέσει με σχετικό υπόμνημα οι Ενώσεις.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Εδώ και 1,5 περίπου χρόνο περιμέναμε την εξαγγελία των μέτρων ενίσχυσης του έντυπου τύπου, που μας είχε υποσχεθεί το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Παρ’ ότι δεν κληθήκαμε ποτέ να διατυπώσουμε τις θέσεις μας ως Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (όπως και οι άλλες Ενώσεις Ιδιοκτητών), παρ’ ότι ζητήσαμε πολλές φορές συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η πρόσφατη κατάθεση της σχετικής τροπολογίας θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση των περιφερειακών εφημερίδων.
Να τονίσουμε επίσης ότι η Ε.Ι.Ε.Τ., σας είχε αποστείλει εδώ και αρκετό καιρό κοινό υπόμνημα (μαζί με τον ΣΗΠΕ και την ΕΔΙΠΤ), με τις προτάσεις των τριών Ενώσεων για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου, ωστόσο -ως φαίνεται- οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές, με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το σχετικό άρθρο της τροπολογίας που όπως αναφέρεται από το Υπουργείο “διαμορφώνει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου”, δεν αποσαφηνίζει το ποια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέτρα θα ληφθούν για την ενίσχυση του περιφερειακού έντυπου τύπου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία “προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, μέσα από προγράμματα που θα καταρτίζονται με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καθώς και του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανάλογα με την προέλευση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων”.
Με βάση τα παραπάνω, αποκρυσταλλωμένη άποψη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων θα έχουμε όταν μας γίνουν γνωστά τα προγράμματα στήριξης, οπότε και θα αποδειχθεί στην πράξη η κυβερνητική βούληση για άμεση και πράγματι αποτελεσματική υλοποίηση.
Για το λόγο αυτό περιμένουμε να μας γίνει γνωστό το περιεχόμενο, οι όροι και τις προϋποθέσεις ένταξης των εφημερίδων στα υπό κατάρτιση προγράμματα, και αναμένουμε να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος της Ε.Ι.Ε.Τ. με τα συναρμόδια υπουργεία.
Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ.
Ο πρόεδρος: Αντώνης Μουντάκης
Ο γενικός γραμματέας: Γιώργος Αμβροσίου