Το συνταγματικό (για να μην ξεχνιόμαστε…) μαύρο της ΕΡΤ το 2013 επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στη λειτουργία της ΕΡΤ. Η εταιρεία ήταν κερδοφόρος, και μείωνε τις ζημίες που είχαν προκύψει από την εποχή του πάρτι (2004-2009) για την οποία υπάρχουν 4 πορίσματα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Η παρουσία του Θανάση Παπαγεωργίου στην προεδρία της ΕΡΤ, ήταν εγγύηση για τη λειτουργία της.
Η ΝΔ για λογαριασμό των καναλιών εθνικής εμβέλειας, δεν ήθελε να ορθοποδήσει η εταιρεία, διότι μπροστά υπήρχε το σχέδιο συρρίκνωσης της, όπως είχε περιγραφεί από το πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, και είχε γίνει αποδεκτό από τμήμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση τον έντιμο Τηλέμαχο Χυτήρη. Τμήμα του σχεδίου αυτού ήταν και η υπόθεση Champions League της περιόδου 2015-18 όπου η ΝΔ μαζί με το ΣΚΑΪ, τον ΑΝΤ1, το MEGA και τον ΟΤΕ κυνήγησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη, επειδή πέτυχε μια συμφωνία με την TEAM για Champions League που ήταν 20% φθηνότερη σε σχέση με εκείνη της διοίκησης του Χρήστου Παναγόπουλου. Το επιχείρημα τότε, για όσους θυμούνται ήταν πως τα ιδιωτικά κανάλια έκαναν πολύ μικρές προσφορές, οπότε ήταν αδιανόητο η ΕΡΤ να δώσει μεγαλύτερο τίμημα από εκείνα. Η ζωή έδειξε πως ορισμένα από αυτά “δεν είχαν μαντίλι να κλάψουν”, ενώ όταν ο ΟΤΕ TV εξασφάλισε τα δικαιώματα του Champions League και του Europa League με πολλά περισσότερα χρήματα δεν πληροφορηθήκαμε ούτε το τίμημα…
Μετά ήρθε το λουκέτο, η απώλεια μιας ψηφιακής συχνότητας, η ιλαροτραγωδία της ΔΤ, η ανεπάρκεια της ΝΕΡΙΤ, επί υπουργίας Καψή, πρώην αντιπροέδρου ΔΟΛ και η σημερινή καχεξία. Ένα τμήμα των ανθρώπων που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πάρτι της ΕΡΤ, στο μαύρο στην ΕΡΤ, στο μόρφωμα ΔΤ-ΝΕΡΙΤ είναι και σήμερα στα πράγματα, δημιουργώντας συνθήκες ανάσχεσης.
Εδώ όμως τα πράγματα είναι οριακά και ο κόσμος που είναι απέξω βλέπει μια ΕΡΤ που “μήνας μπει μήνας βγει, ο μισθός πέφτει” χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ήρθε η ώρα λοιπόν των μεγάλων αλλαγών. Πρέπει να ξεκινήσει ο κύκλος των μετατάξεων υπαλλήλων της ΕΡΤ σε άλλους τομείς, ώστε να ανοίξουν θέσεις για επαγγελματίες που θα στελεχώσουν τα προγράμματα της εταιρείας. Ειδικά η Ραδιοφωνία, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, με το άλλοτε Kosmos να αποτελεί το παράδειγμα πως μια εξαιρετική ιδέα μπορεί να έχει το σημερινό ιδιαίτερα μέτριο αποτέλεσμα
Ο δεύτερος τομέας παρεμβάσεων είναι οι αλλαγές στα προγράμματα της ΕΡΤ. Η λειτουργία της ΕΡΤ1 , της ΕΡΤ2 και της ΕΡΤ3 με τις σημερινές ταυτότητες που έχουν δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής. Επιπλέον υπάρχει και το Κανάλι της Βουλής, που δεν ανήκει στην ΕΡΤ αλλά αντιγράφει την ΕΡΤ1, επιβαρύνοντας το λογαριασμό του δημοσίου, απλά και μόνο για να έχουν θέσεις κάποιοι δημοσιογράφοι. Ήρθε η ώρα για τομές και αλλαγές στον τομέα αυτό, έτσι ώστε να η ΕΡΤ να μπορέσει να προσφέρει στην πραγματικότητα όσα μπορεί.