Μέσω της επανασύστασης των μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και της διασύνδεσής τους με τα κονδύλια της κρατικής διαφήμισης, όπως αποκάλυψε η στήλη την προπερασμένη Κυριακή, ο έντυπος Τύπος μπαίνει υπό την εποπτεία του Μαξίμου. Επιβεβαιώνεται και η πληροφορία της στήλης για τη σύσταση Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία θα είναι κεντρική και θα ελέγχει το περιεχόμενο των εντύπων!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εσωτερική διαβούλευση με τους εκδότες μπήκε στην τελική ευθεία και το προσεχές διάστημα αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διαφάνεια στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο».
Κεντρικός άξονας του σχεδίου νόμου είναι η λειτουργία των δύο μητρώων, το ένα για τον έντυπο Τύπο, πανελλαδικό και περιφερειακό, και το άλλο για τις διαδικτυακές ιστοσελίδες. Η εγγραφή στα μητρώα είναι προϋπόθεση για να λαμβάνουν οι εφημερίδες κάθε είδους κρατική διαφήμιση. Με τον έμμεσο αυτόν τρόπο τίθεται υπό την εποπτεία της εκάστοτε κυβέρνησης ο έντυπος Τύπος στη χώρα μας.
Στο Μητρώο Έντυπου Τύπου (ΜΕΤ) εγγράφονται όλες οι εφημερίδες, ενώ οι περιφερειακές, για τις οποίες συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 3548/2007 εντάσσονται στο υπομητρώο του ΜΕΤ. Για την εγγραφή απαιτείται οργανωμένο γραφείο εγκατάστασης στην Ελλάδα και η εταιρεία να έχει φυσικά πρόσωπα στις θέσεις εκδότη, διευθυντή και διευθυντή σύνταξης. Ο εκδότης, ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας δεν πρέπει να έχουν καταδικασθεί για κακούργημα. Σε κάθε έκδοση πρέπει να αναγράφεται η ταυτότητα της εφημερίδας, η συχνότητα έκδοσης, ο αριθμός των φύλλων, η έδρα της επιχείρησης, τα ονόματα του εκδότη, του διευθυντή και του διευθυντή σύνταξης.
Θεσπίζεται υποχρεωτικός αριθμός απασχολούμενου προσωπικού, για τους δημοσιογράφους ωστόσο δεν είναι απαραίτητη η σύμβαση αορίστου χρόνου, σε αντίθεση με το υπόλοιπο προσωπικό! Οι πανελλαδικής κυκλοφορίας ημερήσιες εφημερίδες θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον 15 δημοσιογράφους, ενώ οι υπόλοιπες πανελλήνιας κυκλοφορίας τουλάχιστον 12 δημοσιογράφους.