Σκηνικό κρίσης εκτυλίσσεται στην ΕΡΤ. Οι δημόσιες καταγγελίες σε βάρος προσωπικά του υπουργού Νίκου Παππά για το καθεστώς των μεικτών παραγωγών, το οποίο υπάρχει επί δεκαετίες στην ΕΡΤ, δημιουργούν νέα ένταση και οδηγούν την κυβέρνηση σε σημαντικές αποφάσεις. Το βασικό πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι η απουσία ομοφωνίας σε κεντρικό επίπεδο όσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται εντός του πενταμελούς ΔΣ της εταιρείας. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τη ΝΔ να ζητάει εξηγήσεις, π.χ., για το κόστος των μεικτών παραγωγών στον φορέα.
Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες έτσι ώστε στην ΕΡΤ να παραμείνουν όσοι θέλουν να εργαστούν σε αυτή ενεργά και όχι κάνοντας τον συνήθη ανταρτοπόλεμο, πιέζοντας μέσω άλλων υπουργών και προσβάσεων στο Μαξίμου για την αλλαγή των συσχετισμών στον φορέα. Ενδέχεται να υπάρξουν παραιτήσεις ή να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του ΔΣ στην ΕΡΤ, με τροπολογία.
Η ΝΔ, με αφορμή δημόσιες παρατηρήσεις ή άρθρα πρώην στελεχών (Νίκος Μιχαλίτσης) ή νυν της διοίκησης (Γιώργος Θαλασσινός), εγκαλεί τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ είναι φανερό πως στο κύμα των δυσαρεστημένων βρίσκεται η ομάδα με την οποία έγινε το άνοιγμα της ΕΡΤ το 2015 και σταδιακά έχασαν είτε θέσεις εντός ΕΡΤ είτε την επιρροή τους στη λήξη.
Ο υπουργός Νίκος Παππάς θα απαντήσει στη Βουλή για το κόστος από το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013, με βάση τα στοιχεία του οικονομικού ελέγχου που έκανε ιδιωτική εταιρεία, όπου η ζημία προσδιορίζεται στα 40 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έκλεισε την ΕΡΤ για να σταματήσει η δήθεν επιβάρυνση του Δημοσίου, θέση που αποδέχθηκε και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ενδέχεται να εξαγγείλει τη λειτουργία Επιτροπής η οποία θα ελέγξει τις συμβάσεις ΔΤ – ΝΕΡΙΤ και το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως προβλέπεται στον σχετικό νόμο.