Εθελοντικές μετατάξεις έρχονται και στην ΕΡΤ. Ο νόμος του υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη ευνοεί την κινητικότητα εντός του Δημοσίου και όσοι από τους 2.269 εργαζομένους της ΕΡΤ θέλουν -χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν- μπορούν να επιλέξουν την υπηρεσία του Δημοσίου στην οποία θα μεταταχθούν.
Η διαδικασία εσωτερικής αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ προχωράει με αργούς ρυθμούς, χωρίς να έχει συγκροτηθεί το business plan της εταιρείας. Η ΕΡΤ, πλην της «Ραδιοτηλεόρασης», έχει επανέλθει στην πλήρη μορφή της, με το σύνολο των εργαζομένων που είχαν απολυθεί ή βρίσκονταν στη ΝΕΡΙΤ. Κόπηκαν μόνο οι περίπου 300 συμβασιούχοι του 2013. Στον απόηχο του λουκέτου, εμφανίζει πολλά προβλήματα λειτουργίας, με κενά σε διάφορους τομείς και πληθώρα προσωπικού σε άλλους. Οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι πάρα πολλοί στην περιφέρεια και στο κέντρο, την ίδια ώρα που, για παράδειγμα, η ΕΡΑ χρειάζεται ηχολήπτες και η τηλεόραση γραφίστες. Κάποιες ελάχιστες θέσεις θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, αλλά το πρόβλημα θα παραμείνει.
Ο νόμος Βερναρδάκη θα επιτρέψει στη διοίκηση της ΕΡΤ να προτείνει εθελούσια μετάταξη, ώστε κάποιοι υπάλληλοί της να μεταφερθούν σε τομείς του Δημοσίου όπου υπάρχει ανάγκη. Σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έχει εκπονηθεί, αλλά πέρα από τις σκέψεις των στελεχών της διοίκησης τώρα υπάρχει και ο νόμος για την εσωτερική κινητικότητα. Με το νέο οργανόγραμμα μπορούν να γίνουν οικονομίες κλίμακας, αλλά υπάρχουν και εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να απασχοληθούν σε άλλους τομείς του Δημοσίου, είναι η άποψη της κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δικαιούνταν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, αλλά και ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει πώς αξιοποιείται και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει, θεωρούν τα κυβερνητικά στελέχη. Πάντως, εκτιμάται πως αν έχει αποτέλεσμα η εθελοντική κινητικότητα στη συνέχεια θα μπορέσουν να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, για παράδειγμα, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ.
Στον «πάγο» έχει μπει εδώ και οκτώ μήνες η προβλεπόμενη ρύθμιση από τον νόμο της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ για τον συμψηφισμό των χρημάτων που δικαιούνται οι απολυμένοι και των αποζημιώσεων που έλαβαν. Η πρόταση για την υπουργική απόφαση παραμένει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των υπουργείων Επικρατείας και Οικονομικών.