Ερώτηση σχετικά με τα ζητήματα διαχείρισης στην ΕΡΤ ΑΕ και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της, κατέθεσε στη Βουλή προς τον υφυπουργό παρά τον πρωθυπουργό, αρμόδιο για Θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΚΚΕ.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Δελή, Γιάννη Γκιόκα, Νίκο Καραθανασόπουλο, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργο Λαμπρούλη, Γιώργο Μαρίνο, Νίκο Παπαναστάση, Θανάση Παφίλη και Μανώλη Συντυχάκη:
«Έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα που θέτουν ζητήματα κακοδιαχείρισης και σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού, από τα οποία χρηματοδοτείται η ΕΡΤ ΑΕ, με επίκεντρο την -άνευ προηγουμένου- επέκταση μεικτών και εξωτερικών παραγωγών προγράμματος, εξωτερικών αναθέσεων κλπ.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη πρακτική, την οποία ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και οι αντίστοιχες διοικήσεις της ΕΡΤ, η οποία από τη μία μεριά συνιστά μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των διαφόρων υποδομών της ΕΡΤ και από την άλλη υποβαθμίζει -μέχρις εξαφάνισης- τις ίδιες τις εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ, παραγκωνίζοντας και περιθωριοποιώντας το προσωπικό της. Μάλιστα οι εκάστοτε διοικήσεις της ΕΡΤ εμφανίζουν αυτό το προσωπικό ως δήθεν “υπεράριθμο” και “πλεονάζον”, ενώ στην πραγματικότητα είναι εργαζόμενοι που για μια σειρά λόγους δεν αξιοποιούνται, χρησιμοποιώντας στη θέση τους ιδιωτικά συνεργεία κι ανεβάζοντας παράλληλα το κόστος λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη θέση αξιόλογων εκπομπών εσωτερικής παραγωγής στο πρόγραμμα της ΕΡΤ, με πολύ χαμηλότερο κόστος, καταλαμβάνουν άλλες “πανάκριβες” εκπομπές.
Αν η “γενναιοδωρία” της ΕΡΤ σε σχέση με τις εξωτερικές παραγωγές και αναθέσεις είναι η “μία όψη του νομίσματος”, η άλλη “όψη” είναι η στενότητα και η ασφυξία σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και ειδικά σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σύμφωνα με επανειλημμένες καταγγελίες, έχουν περικοπεί τα εκτός έδρας των εργαζομένων, τα ταξίδια γίνονται αυθημερόν, κόβονται δεδουλευμένες υπερωρίες, ενισχύεται η εργασιακή ευελιξία και το καθεστώς των εργολαβιών, γίνονται αποστολές μονομελών συνεργείων, αυξάνοντας την εντατικοποίηση και υπονομεύοντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας, ενώ στην “κλίνη του Προκρούστη” έχουν μπει οι καλύψεις και μεταδόσεις πολιτικών, αθλητικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων κλπ. Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστική και η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να μειώσει κατά 7 τις θέσεις των συμβασιούχων στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης και λειτουργίας βασικών ορχηστρικών ομάδων.
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τις προτεραιότητες της διοίκησης της ΕΡΤ και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, σε μια περίοδο μάλιστα που η φτώχεια και η ακρίβεια χτυπάνε τον λαό και ροκανίζουν το εισόδημά του, κάτι το οποίο τουλάχιστον θα επέβαλε μια εντελώς διαφορετική αξιοποίηση των χρημάτων του ελληνικού λαού, πάνω στα οποία στηρίζεται και η λειτουργία της ΕΡΤ. Είναι, επίσης, ενδεικτικά του ρόλου που επιφύλαξαν όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΡΤ, ως -ελεγχόμενου από αυτές- ιδεολογικού και πολιτικού “φερέφωνου”, αλλά και ως μέσου που μετέχει και ενισχύει τη “ζούγκλα” της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, σε βάρος της ανάγκης του λαού για πραγματική ενημέρωση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, αλλά και σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει προκειμένου:
– Να μπει ένα τέλος στη “βιομηχανία” εξωτερικών παραγωγών που εμπορευματοποιεί τη λειτουργία της ΕΡΤ και αποβαίνει σε βάρος των πραγματικών αναγκών και της αξιοποίησης του προσωπικού της ΕΡΤ.
– Να εξασφαλιστούν τα συλλογικά εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων ως ελάχιστη και αναγκαία προϋπόθεση για να μπορεί και η ΕΡΤ να ανταποκρίνεται στον ρόλο που θα έπρεπε να έχει στην ολόπλευρη ενημέρωση και τον πολιτισμό;».