Δύο θέσεις, ένα πρόσωπο για τις αποφάσεις
Με ερμηνευτική διάταξη που κατατέθηκε υπό τη μορφή τροπολογίας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ μπορεί να ασκεί και τα καθήκοντα του προέδρου της ΕΡΤ, εφόσον υπάρχει παραίτηση, απόλυση, θάνατος ή ασθένεια του προσώπου που ασκεί διοίκηση στην εταιρεία. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ μπορεί να ασκεί και τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου έχοντας μία ψήφο στο ΔΣ. Η προσθήκη γίνεται στον ν. 4173/2013, όπου ορίζεται ως απαρτία η παρουσία 4+1 μελών του ΔΣ, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου. Το σημερινό ΔΣ της ΕΡΤ έχει επτά μέλη και η αλλαγή επήλθε ύστερα από καταγγελία των εκλεγμένων μελών στο ΔΣ από την πλευρά των εργαζομένων Γιάννη Δάρρα και Μανώλη Παπανικήτα.
Τι θα συμβεί με ΝΔ, τι θα συμβεί με ΣΥΡΙΖΑ
Υπενθυμίζεται πως από τον Μάιο του 2022 είναι κενή η θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μετά την παραίτηση του Γιώργου Γαμπρίτσου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί αντικαταστάτης. Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα και το ποιοι θα διοικήσουν την ΕΡΤ εξαρτώνται από την εκλογική συμμαχία που θα προκύψει από τις κάλπες. Στην περίπτωση που επανεκλεγεί η ΝΔ, ο Σπύρος Ζαβιτσάνος έχει προβάδισμα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Επίσης, το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των προσφερόμενων τηλεοπτικών καναλιών δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και διαψεύδεται κατηγορηματικά.
Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ θα παιχτεί ανάμεσα στους «Προεδρικούς» και τους συμμετέχοντες στην «Ομπρέλα». Η κεντρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να νομιμοποιήσει τους συμβασιούχους, που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΕΡΤ, περιορίζοντας το φαινόμενο του outsourcing. Επίσης, θα επιστρέψει στο μοντέλο της ανάπτυξης των υπηρεσιών, αξιοποιώντας το δυναμικό της ΕΡΤ, θα επενδύσει σημαντικά στο ERTFlix, θα επαναφέρει το αθλητικό κανάλι, διατηρώντας, ωστόσο, και το ενημερωτικό και σίγουρα και τα άλλα τρία υφιστάμενα (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3).