Οι αποφάσεις του ΕΣΡ που υπάρχουν για την περίοδο του δημοψηφίσματος είναι τουλάχιστον δύο. Η πρώτη για το Mega, το οποίο τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20.000 ευρώ για τη μετάδοση ανακριβών πληροφοριών, αφού πρόβαλε τη φωτογραφία (που είχε δημοσιευθεί στη εφημερίδα «Εspresso») μιας μεγάλης σε ηλικία γυναίκας όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, υποστηρίζοντας ότι είναι από το κέντρο της Αθήνας, κάτι που δεν ίσχυε.
Η δεύτερη είναι για την εκπομπή «ΣΚΑΪ στις 6», όπου επιβλήθηκε, επίσης, πρόστιμο 20.000 ευρώ. Το ΕΣΡ (προεδρεύουσα Λίνα Αλεξίου) ξεδιπλώνει το σκεπτικό του υποστηρίζοντας ότι ο σταθμός δεν τήρησε την αντικειμενικότητα που προβλέπει το Σύνταγμα και την ισομερή προβολή του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ» που ζητούσε η υπουργική απόφαση για τη διεξαγωγή του τηλεοπτικού διάλογου.
Στην απόφασή της η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή ανέφερε: «Στην προκειμένη περίπτωση είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη εκπομπή χαρακτηρίζεται από μια τάση ανάδειξης και προβολής της θετικής απάντησης στο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Δύο είναι τα κύρια στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του παραπάνω συμπεράσματος: 1. Αφενός, το ότι προβλήθηκαν τρία διαδικτυακά βίντεο που τάσσονταν όλα υπέρ του ‘‘ΝΑΙ’’ στο ερώτημα του δημοψηφίσματος. 2. Αφετέρου, το ότι πριν από την προβολή του τρίτου από τα παραπάνω βίντεο ο παρουσιαστής της εκπομπής ανέφερε ότι ζήτησε να το κατεβάσουν από το διαδίκτυο ‘‘για να σας κάνουμε τη σωστή προπαγάνδα’’».
Στη νομική επιχειρηματολογία του το ΕΣΡ υπογραμμίζει πως «σύμφωνα με τη νομολογία, κατά τις μη προεκλογικές και προδημοψηφισματικές περιόδους οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να παρουσιάζουν τις πολιτικές ειδήσεις και απόψεις μέσα στα πλαίσια που καθορίζει η συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοσιογραφική ελευθερία. Στον πυρήνα αυτής της ελευθερίας περιλαμβάνεται, κατ’ αρχάς, η ευχέρεια του δημοσιογράφου να αξιολογεί και να επιλέγει από το σύνολο της καθημερινής πολιτικής δραστηριότητας εκείνα τα γεγονότα της πολιτικής επικαιρότητας που είναι άξια μετάδοσης και παρουσίασης, αποφασίζοντας παράλληλα πόσος χρόνος θα αφιερωθεί στην προβολή τους. Ο έλεγχος της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι, επομένως, ως προς το σημείο αυτό, έλεγχος τήρησης ενός ελαχίστου πλαισίου ισόρροπης πολυμέρειας (ΣτΕ 3620/2008 και ΣτΕ 243/2012)». Και καταλήγει: «Η αντικειμενικότητα επιβάλλει την τήρηση ίσων αποστάσεων από όλες τις απόψεις που μπορούν να εκφραστούν σε σχέση με ένα πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα και επιτάσσει ουδετερότητα σε σχέση με τις απόψεις αυτές. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η συστηματική παρουσίαση ορισμένων μόνο από τις απόψεις αυτές και η αποσιώπηση των υπολοίπων (ΣτΕ 243/2012 και ΣτΕ 245/2012)». Σημειωτέον πως ο σταθμός τιμωρήθηκε και για τη μετάδοση βωμολοχιών, λόγω της μετάδοσης υβριστικών σε βάρος του μηνυμάτων από τον παρουσιαστή.