Η σιωπή του ΕΣΡ δεν είναι σημερινή. Ξέχασε την υποχρέωση του να δώσει τις υπόλοιπες άδειες στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, άφησε να μετατραπεί σε reality η δολοφονία της Καρολάιν από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, παρακολούθησε από τον καναπέ την υπόθεση Πισπιρίγκου να αλώνει την πρωινή δήθεν ψυχαγωγική ζώνη…
…και τώρα, ενημερώνει με …ανακοινώσεις, πως μελετάει την υπόθεση του τρόπου κάλυψης από τα media (τηλεόραση, ραδιόφωνο, Internet) του βιασμού του 12χρονου κοριτσιού.
Η νομοθεσία όμως δίνει τη δυνατότητα σε πρώτο χρόνο στο ΕΣΡ να δράσεις Και καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκή νομοθεσία που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το ν. 4479/2021, δεν υπόκειται στον έλεγχο των εγχώριων συμφερόντων τα ζητήματα αυτά.
“Όποιος δεν θέλει να αλέσει, δέκα μέρες κοσκινίζει”.
Από τον Ιούλιο του 2019, μετά το θάνατο του Ροδόλφου Μορώνη διακόπηκε η ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Αρχή χωρίς η ΕΣΗΕΑ (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) να αντιδράσουν υπέρ των δημοσιογράφων του ρεπορτάζ.
Το αντίθετο.Κάλεσαν τον Πρόεδρο της Αρχής σε ημερίδα της ΕΣΗΕΑ για τη …δεοντολογία, τη δημοκρατία και τα ΜΜΕ αλλά αγνόησαν την πρακτική της Αρχής να αποκλείει τα μέλη της Ένωσης Συντακτών από την ενημέρωση του ΕΣΡ.
Στο παρελθόν- όσοι θυμούνται= στο ΕΣΡ υπήρχε ως και διπλή ενημέρωση. Στο θέμα του βασικού μετόχου προηγούνταν ο Ροδόλφος Μορώνης, που υποστήριζε τη θέση υπέρ των πιστοποιητικών διαφάνειας και του τότε αντιπροέδρου Δημήτρη Χαραλάμπη που υποστήριζε το αντίθετο.
Σήμερα, στο ΕΣΡ είναι όλοι μαζί! Ουδείς έχει διαφοροποιηθεί στη στάση της απάθειας, στη θέση του αποκλεισμού των δημοσιογράφων. Δεν έχουν ψελίσει ούτε μία λέξη, ούτε οι δικαστικοί λειτουργοί, ούτε οι καθηγητές ΜΜΕ που πασχίζουν για την ελευθερία του Τύπου, ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι οικονομολόγοι που μετέχουν στο 9μελές σχήμα της Αρχής.