Σε μια ρύθμιση του… 2007, η οποία είχε μεταβατικό χαρακτήρα ως την αδειοδότηση της εποχής εκείνης, που δεν έγινε, έχει… μείνει το ΕΣΡ. Κάλεσε σε απολογία σταθμούς όπως ο News247/88,6 (ο οποίος πρόλαβε και έκλεισε μόνος του, με το επιχείρημα του ελέγχου) ο Θέμα FM, ο τηλεοπτικός σταθμός Action, το Kontra κ.ά.
Ο ν. 3592/2007, επί υπουργίας του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, που προέβλεψε την υποχρέωση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τον χαρακτήρα του προγράμματός τους, προέβλεπε ότι οι προκηρύξεις για τη χορήγηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών θα εκδίδονταν έως τις 31/12/2007 (και άρα μέσα σε εύλογο χρόνο θα χορηγούνταν άδειες), κάτι που δεν έγινε. Σήμερα έχουν περάσει 12 χρόνια από την έναρξη ισχύος του ν. 3592/2007, χωρίς να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης αναλογικού ραδιοφώνου. Αντιθέτως, έχουμε και έναν νέο νόμο για το ψηφιακό ραδιόφωνο.
Με την πάροδο 12 ετών η συγκεκριμένη διάταξη, που εμποδίζει την αλλαγή φυσιογνωμίας του προγράμματος, έχει καταστεί αντισυνταγματική. Εκτός του ότι αποτελεί εμπόδιο στον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό, καταλήγει σε βάρος της πολυφωνικής ενημέρωσης και άρα πλήττει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης. Εν μέσω κρίσης, ο αριθμός των ενημερωτικών σταθμών συρρικνώθηκε, σε σχέση με τους μουσικούς, ενώ πολλές φορές παίζουν προηχογραφημένο πρόγραμμα! Με την απειλή επιβολής κυρώσεων, υπάρχει κίνδυνος μειωθούν ακόμα περισσότερο τα ενημερωτικά ραδιόφωνα.
Όμως μέχρι σήμερα το ΣτΕ έχει βγάλει κάποιες αποφάσεις (για τηλεόραση) και έχει κρίνει ότι η συγκεκριμένη διάταξη του ν. 3592/2007 είναι συνταγματική. Οι εν λόγω υποθέσεις όμως ανάγονταν στα έτη 2010 – 2011. Για πόσα χρόνια θα δεσμεύει μια υπεύθυνη δήλωση που κατατέθηκε το 2007;