ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
H μακρά διαδικασία οργάνωσης της ευρωπαϊκής άμυνας και οι προσπάθειες της Ελλάδας να ενταχθεί στους θεσμούς που ήταν επιφορτισμένοι με αυτήν, βρίσκονται στο επίκεντρο του κεντρικού άρθρου στο τεύχος Ιανουαρίου 2023 (#655) του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη».
Με αφορμή το άρθρο «Η άμυνα της Ευρώπης και η Ελλάδα, 1947-1996», που υπογράφει ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ανδρέας Στεργίου, ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού Διονύσης Ν. Μουσμούτης παρατηρεί πως «οι πρώτες απόπειρες για τη σύμπηξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών συμμαχιών συνέπεσαν με την πιο θερμή φάση του ελληνικού εμφύλιου πολέμου. Διακατεχόμενες από υπαρξιακά σύνδρομα ανασφάλειας η Ελλάδα και η Τουρκία επιδίωξαν την ένταξή τους στη λεγόμενη Δυτική Ένωση […]. Η ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952, με τη θερμή υποστήριξη των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τη λυσσαλέα αντίδραση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, […] απαντούσε προς το παρόν στο δίλημμα ασφάλειας της Ελλάδας και της Τουρκίας […]. Η είσοδος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν βελτίωσε τα ελληνικά σύνδρομα ανασφάλειας στον βαθμό που αναμενόταν, καθώς ο λεγόμενος από Βορρά κίνδυνος έπαψε στην ουσία να υφίσταται από το 1974 και μετά, αλλά και υποκαταστάθηκε από τον εξ Ανατολών κίνδυνο, προερχόμενο από χώρα που ανήκε στη συμμαχία».
Στο ίδιο τεύχος, η «Ιστορία Εικονογραφημένη» ολοκληρώνει τα αφιερώματα για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με το άρθρο του Τούρκου συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Ιζεντίν Τσαλισλάρ με τίτλο «Σμύρνη 1922-1938 – Όνειρα και πραγματικότητες», γραμμένο ειδικά για το περιοδικό. Ο συντάκτης εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η εικόνα της νέας Τουρκίας ως σύγχρονου κράτους συνδέθηκε με την ανοικοδόμηση της Σμύρνης και την ανάδειξή της σε κινητήρια δύναμη της οικονομίας, μολονότι ο δρόμος που θα την οδηγούσε από τις διαμορφωμένες πραγματικότητες στα όνειρα για το μέλλον ήταν μακρύς και γεμάτος εμπόδια.
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Ιανουαρίου 2023 της Ιστορίας Εικονογραφημένης:
- Η μάχη της Ζάμας, του διδάκτορα στην ελληνιστική ιστοριογραφία του ΕΚΠΑ και φιλόλογου Βασίλη Νάστου.
Η μάχη της Ζάμας, τον Οκτώβριο του 202 π.Χ. έθεσε τέλος στον δεκαεπταετή Β΄ Καρχηδονιακό πόλεμο (218-201 π.Χ.), που είχε ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς για τους Ρωμαίους.
- Η αδελφότητα Κρανίο και Οστά – Ύστερα από 191 χρόνια μόνο η σιωπή παραμένει η ίδια, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου.
Μυστική εταιρία με διάρκεια ζωής σχεδόν δύο αιώνων, που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι άβατο για τους ξένους.
- Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη.
Στρατηγική της Τουρκίας δεν ήταν η ουδετερότητα, αλλά η συμμετοχή στον πόλεμο, στο πλευρό είτε της Αγγλίας είτε της Γερμανίας, ανάλογα με το ποια από τις δύο θα ικανοποιούσε τις εδαφικές απαιτήσεις της.
- Μια ιστορία των μαϊμούδων, του υπότροφου στο Κέντρο για τη Μελέτη της Αναγέννησης του Πανεπιστημίου Γουόργουικ, Αλεξάντερ Λι.
Η αποτύπωση των μαϊμούδων στην ευρωπαϊκή τέχνη από τον 16ο αιώνα μέχρι τον Δαρβίνο.
- Το ιστορικό Ελληνικό Ωδείο στην οδό Φειδίου – Αρχικά μέγαρο του πρώτου Αυστριακού πρέσβη στην Αθήνα, της ιστορικού τέχνης Άννας Χουλιαρά.
Η άγνωστη ιστορία του ιστορικού κτηρίου επί της οδού Φειδίου 3 (οικία Πρόκες φον Όστεν), ενός από τα ελάχιστα σωζόμενα κτίρια της οθωνικής εποχής.
- Δημήτριος Γούναρης και Παναγιώτης Κανελλόπουλος: Εκλεκτικές συγγένειες, του διδάκτορα Νομικής και συγγραφέα Διονύσιου Π. Αλικανιώτη.
Η επίδραση του σημαντικού πολιτικού του μεσοπολέμου στον ανιψιό του και μετέπειτα πρωθυπουργό.
- Το Πανεπιστήμιον του Όθωνος – Ένας νεωτερικός θεσμός του γερμανικού βασιλείου της Ελλάδας (1836-1837) στην εξέλιξη της παράδοσης της ωφέλειας, της διδάκτορος Επιστημών της Αγωγής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΕΚΠΑ) και φιλολόγου γερμανικής φιλολογίας Σοφίας Κουκουβίνου.
Με βασιλικό διάταγμα του Δεκεμβρίου του 1836, το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα αναδείχθηκε σε πανεπιστήμιο, το οποίο απαρτιζόταν από τέσσερις σχολές για χάρη της «υψηλότερης» εκπαίδευσης του νεοσύστατου ελληνικού έθνους.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο), «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Ελένη Σκούρα» (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes/).