Στην πιο μακροχρόνια και οξεία περιφερειακή σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, επικεντρώνεται η κύρια θεματολογία του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» και στο τεύχος Δεκεμβρίου 2023 (# 666), που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες.
O καθηγητής Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Τζόελ Μπέινιν στο άρθρο του «Η ατέρμονη διαμάχη για την Παλαιστίνη» επισημαίνει πως χαρακτηριστικό γνώρισμα της διαμάχης αυτής «δεν είναι απλώς οι εδαφικές διεκδικήσεις, αλλά ένα σύνολο διεκδικήσεων οι οποίες επεκτείνονται και σε ζητήματα τόσο εθνικής όσο και θρησκευτικής φύσης συνδέοντάς τα με τον ιστορικό χρόνο, τον χώρο και τη θρησκεία. Αφετηρία της σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών αποτέλεσε το εθνικό κίνημα των Εβραίων, το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, κάνοντας εμφανή την παρουσία του από το 1917 και ιδίως από το 1948 και εξής, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ».
Από την πλευρά του, ο ιστορικός ερευνητής Αλέξης Μιχαηλίδης στο άρθρο του «Η επανάσταση των Εβραίων στην Κύπρο το 116 μ.Χ.» σημειώνει ότι μετά τη σύγκρουση μεταξύ Εβραίων και Ρωμαίων στην Κύπρο το 68 μ.Χ., οι δεύτεροι απαγόρευσαν την παρουσία Εβραίων στην Ιουδαία, που τη μετονόμασαν εκδικητικά σε Παλαιστίνη. Η εσπευσμένη διασπορά εκτός Ιουδαίας έφερε στην Κύπρο νέο κύμα Εβραίων, ανάμεσά τους και φανατικούς ζηλωτές, που το 116 μ.Χ. υποκίνησαν στην Κύπρο νέα αιματηρή επανάσταση.
Τέλος, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Νομικής Θεσσαλονίκης & Διεθνών Σπουδών Πειραιά Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης εξετάζει τις «Επαφές της Ελλάδας με τους Παλαιστίνιους» και ειδικότερα με τον Γιάσερ Αραφάτ και την ΟΑΠ από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι συναντήσεις λάμβαναν χώρα στο πλαίσιο του αραβικού ανοίγματος που πραγματοποιούσε η χώρα μας, αλλά είχε την ιδιαιτερότητα ότι η Παλαιστίνη δεν αποτελούσε αυτοτελές κράτος, ενώ υπήρχε και η ανάγκη τήρησης ισορροπίας με το Ισραήλ.
.
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Δεκεμβρίου 2023 της «Ιστορίας Εικονογραφημένης», με την υπογραφή Ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών, ερευνητών και δημοσιογράφων:
- Το τέλος του Α΄ Καρχηδονιακού Πολέμου και η αρχή της ρωμαϊκής κοσμοκρατορίας, του διδάκτορα στην ελληνιστική ιστοριογραφία του ΕΚΠΑ και φιλολόγου Βασίλη Νάστου. Η τελική μάχη του Α΄ Καρχηδονιακού πολέμου δόθηκε στο σύμπλεγμα νήσων Αιγούσες, δυτικά της Σικελίας, το 241 π.Χ., όταν ο ρωμαϊκός στόλος αντιμετώπισε τον καρχηδονιακό.
- Η διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας τον 19ο αιώνα – Από τον αγροτικό εποικισμό στην εκβιομηχάνιση, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου. Στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, το νεοσύστατο κράτος αντλούσε τις γνώσεις του από τη δυτικοευρωπαϊκή εμπειρία, της οποίας δανείστηκε ιδεολογικά και δικαιικά πρότυπα. Εντούτοις το πεδίο εφαρμογής αυτής της ιδεολογίας εμφανίστηκε συγκεχυμένο και αντιφατικό.
- Η αυτόνομη ηγεμονία της Σερβίας (1834-1868), του καθηγητή της Ιστορίας των Βαλκανίων στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ Ζορζ Καστελάν (1920-2014). Έπειτα από πεισματικό αγώνα, υποστηριζόμενο και από δαπανηρά μπαχτσίσια, ο Μίλος Ομπρένοβιτς μετέτρεψε τη Σερβία σε μια αυτόνομη πολιτική οντότητα, αρχηγός της οποίας ήταν ο ίδιος.
- Ήταν συνυπεύθυνος ο Ελευθέριος Βενιζέλος για την Μικρασιατική Καταστροφή;, του δρ. Ιστορίας του King’s College Νίκου Νικολούδη. Έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών γι’ αυτήν συζητιέται ακόμα στη δημόσια σφαίρα, παρά το γεγονός ότι στο μεταξύ αρκετοί ιστορικοί έχουν κατανείμει τις ευθύνες με βάση τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία.
- Πολιτικές δολοφονίες στην Ρουμανία τη δεκαετία του 1930, του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη. Η Ρουμανία υπήρξε από τις χώρες που με το τέλος του Α΄ ΠΠ βρέθηκαν στο στρατόπεδο των νικητών. Επομένως, η δημιουργία από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 ισχυρού φασιστικού κινήματος, δεν οφειλόταν στη δυσαρέσκεια του λαού και της ηγεσίας του, αλλά στις οικονομικές δυσχέρειες μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929.
- Η κηδεία του Γ. Καραϊσκάκη στην Σαλαμίνα το 1827, του ιστορικού ερευνητή Κωνσταντίνου Κοτσίλη. Οι τελευταίες στιγμές της κορυφαίας φυσιογνωμίας της Ελληνικής Επανάστασης και ο επικήδειος του λόγιου Γεώργιου Ζ. Αινιάν.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο), «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Ερρίκος Ντυνάν» (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).