Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης να έκοψε τα προγράμματα κοινοτικών ενισχύσεων σε περιφέρειες για την τοποθέτηση αναμεταδοτών, η Digea όμως, επικαλούμενη την ΕΕΤΤ, καλεί τους δήμους να πληρώσουν για αναμεταδότες! Πρόσφατα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Digea ανακοίνωση, εν είδει πρόσκλησης ενδιαφέροντος, που αφορά την εγκατάσταση «σταθμών συμπληρωματικής κάλυψης δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης». Την ώρα που ο Χρ. Σπίρτζης δηλώνει πως οι δήμοι που θα πληρώσουν για να εγκαταστήσουν αναμεταδότες προς χάριν της Digea κινδυνεύουν με φυλακή, η ιδιωτική εταιρεία ξεκαθαρίζει στους ενδιαφερομένους, «όπως οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, παρόχους περιεχομένου, τοπικούς συλλόγους κ.ο.κ.», ότι θα αναλάβουν «το κόστος προμήθειας, εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης των απαιτούμενων Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης (ΣΣΚ) και θα διαθέσουν την απαραίτητη έκταση για τις εν λόγω υποδομές, όπως ορίζεται στο αρ. 6 παρ. 2 της υπ’ αρ. 716-003/2014 απόφασης της ΕΕΤΤ»!
Η πρόβλεψη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών που αναφέρει ότι για την όποια επέκταση ή συμπλήρωση του δικτύου πομπών απαιτείται ενημέρωση της Digea, η οποία θα ορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές, έγινε προκειμένου να αποφευχθούν παρεμβολές. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, ωστόσο, δεν ήταν αρμόδια να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει το κόστος για τα συμπληρωματικά δίκτυα και τους αναμεταδότες! Η Digea, όμως, επικαλείται αυτήν την απόφαση για να καλέσει τους δήμους να βρουν οικόπεδα και να στήσουν με δικά τους έξοδα συμπληρωματικούς, μικρούς ή μεγάλους, αναμεταδότες, προκειμένου να έχουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών τηλεόραση.
Η ίδια η ανακοίνωση αποτελεί ευθεία ομολογία της αποτυχίας της ψηφιακής μετάβασης, που δεν καλύπτει μεγάλο μέρος της χώρας. Η Digea, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με την ηγεσία της ΕΕΤΤ, συμφώνησε στην κάλυψη του 95% του πληθυσμού και όχι της χώρας, για να περιορίσει τα έξοδα.
Πόσοι αναμεταδότες χρειάζονται για να καλυφθεί συνολικά η Ελλάδα; Σύμφωνα με εκτιμήσεις τεχνικών, απαιτούνται σίγουρα άλλοι 150 μεγάλοι αναμεταδότες για να συμπληρώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό το ψηφιακό δίκτυο της χώρας και τουλάχιστον άλλοι 800 έως 1.000 μικρότεροι αναμεταδότες για να έχει τηλεοπτικό σήμα όλη η Ελλάδα.