Το τέλος του Mega, εξαιτίας της στάσης μετόχων και τραπεζών, μετά και την απόφαση του ΕΣΡ, προκαλεί ανακατατάξεις στο τηλεοπτικό σκηνικό. Η θέση του Mega στη διαφημιστική αγορά και η ταινιοθήκη του θα είναι τα προς διάθεση «λάφυρα», από το επικείμενο λουκέτο, στους ανταγωνιστές του, που έχουν κομβική θέση στην τηλεόραση.
Το ΕΣΡ θα συνεδριάσει, αυτήν την Τρίτη, επί του υπομνήματος που θα καταθέσει το Mega μία ημέρα νωρίτερα. Στην περίπτωση που απορρίψει τη θέση του σταθμού, που υποστηρίζει πως πρόκειται επί της ουσίας για θεματικό σταθμό ή δεν προκαλείται ανεπανόρθωτη βλάβη στην εταιρεία από την απόφαση, ο αριθμός των ανταγωνιστών μειώνεται σημαντικά. Το σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής:
Δέκα άδειες διάρκειας δέκα ετών θα περιμένουν τους ενδιαφερόμενους. Τις έξι άδειες εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού προγράμματος διεκδικούν με τις αιτήσεις που κατέθεσαν στο ΕΣΡ ο ΑΝΤ1, το Star, o ΣΚΑΪ, ο Alpha, το Epsilon και η Τηλεοπτική Ελλάδας ΑΕ, συμφερόντων Φ. Βρυώνη. Οι τέσσερις πρώτοι, που έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα της τηλεθέασης, συγκροτούν μαζί με το Μακεδονία TV και το Mega την ΕΙΤΗΣΕΕ, την Digea και την Τηλεοπτικά Δικαιώματα ΑΕ. Η τελευταία εκπροσωπεί τα δικαιώματα των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών (και του Mega). Στην περίπτωση της Digea, η εταιρεία έχει έσοδα από τη μεταφορά του σήματος των τηλεοπτικών σταθμών. Το Epsilon παραμένει εκτός της συμμαχίας, ενώ η Τηλεοπτική Ελλάδος ΑΕ δεν έχει ακόμη καμία τηλεοπτική παρουσία, καθώς δεν μεταδίδει πρόγραμμα. Το ερώτημα πλέον είναι αν το ΕΣΡ θα εγκρίνει τις αιτήσεις και των έξι ή θα κοπούν σταθμοί στην πορεία. Η τελική κρίση επί της διαδικασίας αδειοδότησης που προκήρυξε το ΕΣΡ θα γίνει από την Ολομέλεια του ΣτΕ τον ερχόμενο Μάιο.
Η έβδομη πανελλαδική γενική άδεια, για την οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον, θα προκηρυχθεί μαζί με τις υπόλοιπες τέσσερις θεματικές εθνικής εμβέλειας, τον επόμενο Σεπτέμβριο, από το ΕΣΡ. Σίγουρη θεωρείται η αδειοδότηση του Μακεδονία TV, ενώ θα υπάρξει σκληρός ανταγωνισμός για τις υπόλοιπες τρεις, καθώς κοστίζουν λιγότερο και απαιτούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους.
Την ίδια ώρα, ο ΑΝΤ1 φιλοδοξεί να αποκτήσει το 32,7% της Forthnet (Nova), ενώ ο Alpha έχει διακόψει τη συνεργασία του με την εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης, διεκδικώντας χρήματα, ως πάροχος περιεχομένου αυτήν τη φορά. Ανάλογες συζητήσεις και επαφές έχουν ξεκινήσει με τον ΣΚΑΪ και με το Star.