ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΕΡΤ3 συμμετείχε και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, από τις 9 έως τις 12 Μαΐου, με δικό της χώρο-ραδιοφωνικό στούντιο στο περίπτερο 15, με εκδηλώσεις του 9.58fm και της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3, με ραδιοφωνικές εκπομπές, αφιερώματα, απευθείας συνδέσεις, ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές της Τηλεόρασης.
Η εκπομπή «Με το 3» με την Έλσα Ποιμενίδου μεταδόθηκε ζωντανά από τον χώρο της Έκθεσης την πρώτη μέρα της διοργάνωσης ενώ σε όλη τη διάρκειά της μεταδίδονταν ζωντανά οι εκπομπές του 9.58fm με τους: Φωτεινή Γιολτζίδου, Αναστασία Γρηγοριάδου, Θανάση Γωγάδη, Γιώργο Καλιεντζίδη, Ελένη Κουρτίδου, Πέννυ Τομπρή, Γιώργο Τούλα, Αλέξανδρο Τριανταφύλλου και Γιάννη Τσολακίδη
Η πρώτη εκδήλωση της ΕΡΤ3 πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα της Έκθεσης, στην αίθουσα «Διδώ Σωτηρίου» του Περιπτέρου 13, με θέμα «Η κοινωνική διάσταση της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3» την οποία διοργάνωσε η Λέσχη Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 και ο 9.58fm. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ και πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ιωάννης Καζάζης, η Μαρία Σιώτη, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ3 και ο Γιώργος Καλιεντζίδης, δημοσιογράφος, ποιητής και συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3, Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ, ο οποίος ευχαρίστησε την κυρία Ζορμπά και τον κύριο Καζάζη για την τιμή να συμμετέχουν στην εκδήλωση της ΕΡΤ3, καθώς και τους άλλους ομιλητές. Αναφέρθηκε στη διαρκή στήριξη και προβολή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου από τα μέσα της ΕΡΤ3 και διαβεβαίωσε τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης ότι η ΕΡΤ3 θα είναι πάντα κοντά τους.
Η υπουργός Πολιτισμού στην ομιλία της αναφέρθηκε στον ρόλο των Λεσχών Ανάγνωσης, στην υποστήριξή τους από το καταργηθέν ΕΚΕΒΙ, του οποίου υπήρξε η πρώτη πρόεδρος και στις πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία Λεσχών Ανάγνωσης που έγιναν σε διάφορες περιοχές στη χώρα, στην πορεία του «Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού» και στη διαδικασία διαβούλευσης για την «Περιφερειακή Πολιτική Σύγχρονου Πολιτισμού». Αποδέχτηκε την πρόταση του Συντονιστή της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3, Γιώργου Καλιεντζίδη, για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε κοινωνικούς φορείς και κοινωνικές δομές για συνεργασίες με ενδιαφερόμενες Λέσχες Ανάγνωσης, να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να αναπτύξουν από κοινού κάποια δράση.
Ο κ. Καζάζης στην ομιλία του ανέπτυξε την κοινωνική πτυχή της ανάγνωσης και ανέλυσε τη διαδικασία-εμπειρία της ανάγνωσης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:«Η ανάγνωση δεν παραλαμβάνει τον νου του αναγνώστη σε καθεστώς tabula rasa, αλλά ως όλη προσωπικότητα, όπου θέση έχει και η προβολή των προ-αντιλήψεών του και για όλα τα αναγιγνωσκόμενα ζητήματα: αν πιστέψουμε τον Freire «η ανάγνωση του κόσμου έχει προηγηθεί της ανάγνωσης της λέξης». Μέσα λοιπόν, τώρα, από τη συλλογική διαδικασία που συνιστά η συνανάγνωση σε αναγνωστικούς κύκλους -όπου ο ένας διαβάζει και οι άλλοι παρακολουθούν με το κείμενο στο χέρι–, κανείς από το ακροατήριο δεν βιάζεται να συγχωνεύσει πρόωρα τα διακριτέα, αλλά όλοι έχουν όλο τον χρόνο να συντάξουν καθαρότερα τις απόψεις τους και να καταστούν ικανοί για έναν πραγματικό διάλογο επεξεργασμένων απόψεων –όταν ποτέ φτάσει εκείνη η ώρα —για μια σύνθεση, δηλαδή, προσωπική όπου θα έχουν συνυπολογιστεί και τα δεδομένα του αναγνώσματος».
Η Μαρία Σιώτη παρουσίασε τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας σημειώνοντας ότι στόχος της ΕΡΤ3 είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, με δράσεις οι οποίες κινητοποιούν το κοινωνικό σύνολο και πυροδοτούν την κοινωνική του ευαισθησία. Αναφέρθηκε στις ομάδες που ξεκίνησαν από την ΕΡΤ3 και στη συνέχεια ακολούθησαν τη δική τους πορεία: τη Λέσχη Ανάγνωσης, τη θεατρική ομάδα TheatERT3 και την Κινηματογραφική Λέσχη Εργαζομένων. Υπογράμμισε τη στενή συνεργασία της ΕΡΤ3 με τη Λέσχη και τις δράσεις που συνδιοργανώνονται, όπως οι επισκέψεις στον Σύλλογο ΣυνδρόμουDown, σε γηροκομεία και σε δομές ψυχικά ασθενών. Απευθυνόμενη στα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης είπε: «Όλοι εσείς, πράττετε ανιδιοτελώς, χωρίς αντάλλαγμα. Σας ευχαριστούμε που υπάρχετε, σας ευχαριστούμε για την αγάπη που δείχνετε με κάθε ευκαιρία. Αυτή η αμφίδρομη σχέση δεν βοηθά μόνο τους τρίτους αλλά κι εμάς τους ίδιους, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι». Με την ευκαιρία της διοργάνωσης ανοιχτών εκδηλώσεων προς τους ακροατές και τηλεθεατές που πραγματοποίησε η ΕΡΤ3 με τον 9.58 σε μνημεία της πόλης, η Μαρία Σιώτη προχώρησε σε πρόταση, την οποία αποδέχθηκε η Υπουργός Πολιτισμού, να συνεχιστούν αυτές οι διοργανώσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού σε μνημεία όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας, αναδεικνύοντας έτσι και τον ρόλο της ΕΡΤ3 ως ενός ακόμη οχήματος ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Ο Γιώργος Καλιεντζίδης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των οκτώ χρόνων ζωής της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3: ανάγνωση 146 βιβλίων, δωρεά 1000 βιβλίων σε διάφορες βιβλιοθήκες, «Συντροφιά Αφήγησης» (ομάδα αφήγησης σε διάφορες κοινωνικές δομές), «Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής», πράξεις αλληλεγγύης σε διάφορες δομές, ξεναγήσεις, εκδρομές, κ.α. Παρουσίασε την αναπτυσσόμενη κοινωνική διάσταση των δράσεων της Λέσχης και τη δυνατότητα μιας Λέσχης Ανάγνωσης αφενός να λειτουργεί ως χώρος καλλιέργειας και προαγωγής της προσωπικής ευημερίας των ίδιων των μελών της, αφετέρου να αποτελεί φορέα που μπορεί να θέσει ένα λιθαράκι στην προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας.
Τη δεύτερη εκδήλωση της ΕΡΤ3 στη 16η Δ.Ε.Β.Θ διοργάνωσε ο 9,58fmκαι είχε τίτλο «Ο ρόλος των ΜΜΕ στη διάδοση του βιβλίου. Ο ρόλος του 9,58».Πραγματοποιήθηκε στο Φιλολογικό Καφενείο του περιπτέρου 13 και τη συντόνισε ο επικεφαλής των ραδιοφωνικών προγραμμάτων του Ρ.Σ.Μ. της ΕΡΤ3, Γιάννης Τσολακίδης. Οι δημοσιογράφοι του 9,58fm Αναστασία Γρηγοριάδου, Πέννυ Τομπρή, Γιώργος Καλιεντζίδης και Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, οι οποίοι παρουσιάζουν εκπομπές για το βιβλίο, μίλησαν για το πόσο επηρεάζει το μέσο στην ευαισθητοποίηση του κόσμου προς το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.
Η Αναστασία Γρηγοριάδου παρουσιάζει και επιμελείται την εκπομπή για το παιδικό βιβλίο, «Καλημέρα με βιβλία για παιδιά», κάθε Παρασκευή 10.00-11.00. Μια εκπομπή που ξεκίνησε όταν δεν υπήρχαν στο ελληνικό ραδιόφωνο άλλες εκπομπές αποκλειστικά με βιβλία για παιδιά. Περισσότερα από τριακόσια βιβλία, διαβάστηκαν από συγγραφείς, μεταφραστές, ηθοποιούς, ακροάτριες και ακροατές της εκπομπής, γονείς αλλά και μικρά παιδιά. Παρουσιάζονται αφιερώματα σε αγαπημένα βιβλία, με συνεντεύξεις συγγραφέων, μεταφραστών, εικονογράφων. Η Αναστασία Γρηγοριάδου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αν μπορεί το ραδιόφωνο να ενισχύσει τη φιλαναγνωσία και να δίνει βήμα σε εξαιρετικά παιδικά βιβλία που εκδίδονται στην Ελλάδα, ελπίζουμε ο 9,58fm με την “Καλημέρα, με βιβλία για παιδιά” να βοηθά σε αυτήν την κατεύθυνση»
Η Πέννυ Τομπρή με την καθημερινή εκπομπή «Υλικό ονείρων», 16.00-17.00, διαβάζει αποσπάσματα από ένα βιβλίο που έχει επιλέξει κάθε φορά και μεταφέρει τα δυνατά του σημεία, στους ακροατές. Στην εκδήλωση του 9,58fm τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η στήριξη της φιλαναγνωσίας ενισχύει ουσιαστικά την ελεύθερη σκέψη, την αναζήτηση, σε μία εποχή που τα κάθε είδους όρια μοιάζουν αξεπέραστα. Σε αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή του 9,58 όλα αυτά τα χρόνια είναι πραγματικά πολύτιμη»,
Ο Γιώργος Καλιεντζίδης, δημοσιογράφος ποιητής, που παρουσιάζει την εκπομπή «Βουστροφηδόν», κάθε Δευτέρα 19.00-20.00, χαρακτηρίζει τον εαυτό του«λαθρεπιβάτη» που ανεβαίνει για λίγο στο τρένο του κάθε δημιουργού που φιλοξενεί και παίρνει μαζί του κατεβαίνοντας στιγμές και εικόνες της ολιγόλεπτης κοινής τους πορείας. Όπως είπε: «Μου δόθηκε η ευκαιρία και η ‘’πολυτέλεια’’, την αγάπη για το βιβλίο να τη μεταφέρω στο ραδιόφωνο του 9,58 της ΕΡΤ3, από το καλοκαίρι του 1994. Την ‘’ευθύνη’’ γι αυτό φέρει η Βάνα Χαραλαμπίδου, διευθύντρια τότε του 9.58. Είμαι υπερήφανος που συμμετείχα στη δημιουργία της ‘’φωνοθήκης’’ του ραδιοφώνου». Τόνισε ότι είναι αναγκαία η πραγματοποίηση μιας έρευνας για το κατά πόσο το αναγνωστικό κοινό επηρεάζεται από τις εκπομπές για το βιβλίο και επίσης αναγκαία η συνέχεια των εκδόσεων βιβλίων από το πολύτιμο αρχείο του ραδιοφώνου.
Ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου με την «Ποιητική αδεία» κάθε Τετάρτη 19.00-20.00, παρουσιάζει αφιερώματα σε διακεκριμένους ποιητές και πεζογράφους από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία, με βιογραφικά στοιχεία και αναφορές στα έργα τους. Διαβάζονται αποσπάσματα από τα έργα τους, από εργαζομένους στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ3 και ανθρώπους του πολιτισμού, αναλυτές, κριτικούς λογοτεχνίας και ακαδημαϊκούς, ακόμη και από τους ίδιους τους ποιητές που βρίσκονται στη ζωή. Ο ποιητικός λόγος πλέκεται με την πρωτότυπη μουσική του ίδιου του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου και παρουσιάζονται μελοποιημένα ποιήματα. Ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου επισήμανε: «Η εκπομπή είναι η συνέπεια της αναφοράς στον πολιτισμό, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, το οποίο ξεκίνησε μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ3, το 2015».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του ποιήματος του Μάρκου Μέσκου «Το σπίτι με τα σκυλιά» από την ηθοποιό Μάρα Τσικάρα.
Και οι δύο εκδηλώσεις μεταδόθηκαν ζωντανά από τον 9.58.