ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το χρονικό της απέλασης του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, που κορυφώθηκε την άνοιξη του 1964, παρουσιάζει στο κεντρικό θέμα του το περιοδικό ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Απριλίου 2025 (#682) που μόλις κυκλοφόρησε.
Το άρθρο «Η εξόντωση του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης» υπογράφει ο ιστορικός Ιωάννης Β. Δασκαρόλης, ο οποίος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που εγκατέλειψαν την Τουρκία συνεπεία των απελάσεων κυμάνθηκε μεταξύ 40.000-48.000 ατόμων. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923».
Από την πλευρά του, ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού, Διονύσης Μουσμούτης, σημειώνει στο editorial πως «η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης σηματοδοτήθηκε από την κρίση του Δεκεμβρίου του 1963, οπότε η Τουρκία, θέλοντας να εξαναγκάσει την Ελλάδα να προβεί σε υποχωρήσεις σε σχέση με το Κυπριακό, σκλήρυνε τη στάση της και τον Μάρτιο του 1964 […] άρχισαν οι απελάσεις Ελλήνων υπηκόων, με την Τουρκία να δεσμεύει την περιουσία τους».
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Απριλίου 2025 της «Ιστορίας Εικονογραφημένης»:
- Η Αθήνα την εποχή του Λυκούργου, του φιλόλογου και διδάκτορα ελληνιστικής ιστοριογραφίας Βασίλη Νάστου. Ο Λυκούργος ηγήθηκε του κράτους των Αθηνών για μια δεκαετία μέχρι τον θάνατό του (324 π.Χ.). Διακεκριμένος ρήτορας, συνετός και γνωστός για την τιμιότητά του, διαμόρφωσε την οικονομική πολιτική των Αθηναίων, ενώ μνημειώδης ήταν η συμβολή του στην πολιτισμική ζωή, τις υποδομές και τον κτηριακό ιστό της πόλης.
- Τομή στην ιστορία των χωριών της Κύπρου, του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη. Η καρδιά της Κύπρου διαχρονικά κτυπούσε κυρίως στα πολυάριθμα χωριά της παρά στις έξι πόλεις της, που αναπτύχθηκαν κατά τη σύγχρονη εποχή της αστυφιλίας. Στις άλλοτε πολυπληθής αυτές αγροτικές κοινωνίες οφειλόταν η ευημερία της και η μεγάλη παραγωγικότητα της Κύπρου, γνωστή από τα βάθη των αιώνων.
- Η ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του νομικού και διεθνολόγου Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου. Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), γεγονός που ήταν απόρροια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και της πρόδηλης αδυναμίας της προκατόχου του ΟΗΕ, της Κοινωνίας των Εθνών (ΚτΕ), να αποτρέψει την έναρξή του.
- Η ευρωπαϊκή πολιτική κατά τον Μεσοπόλεμο – Η μεγάλη κρίση, της ιστορικού Φιλιππίτσας-Φραγκίσκης Μάργαρη. Πώς η φιλελεύθερη δημοκρατία, το κυρίαρχο πολιτειακό σύστημα στην Ευρώπη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχώρησε τόσο ραγδαία μετά το 1920 και ποιοι ήταν οι παράγοντες που λειτούργησαν καταλυτικά στην υποχώρηση αυτή;
- Καρλ φον Κλαούζεβιτς: Ο θεωρητικός του πολέμου που συγκρούστηκε με τον Ναπολέοντα, του υποψήφιου διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ Αντώνη Παπάζογλου. Το συγγραφικό έργο του Πρώσσου θεωρητικού του πολέμου με το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, που βρέθηκε στο πεδίο μαχών των Ναπολεόντειων Πολέμων, μεταλαμπαδεύει διαχρονικές αλήθειες και χρήσιμα συμπεράσματα για τον πόλεμο ως διαδικασία, αλλά και για τη σχέση του με την πολιτική.
- Τα κόμικς στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, του Αμερικανού ιστορικού και συγγραφέα Πίτερ Ζαμπλόκι. Όταν ο Ρούζβελτ κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία, τον Δεκέμβριο του 1941, κάθε εβδομάδα κυκλοφορούσαν στις ΗΠΑ περίπου 15 εκατομμύρια αντίτυπα κόμικς. Μέχρι το 1945, με τη βιομηχανία να έχει μετατραπεί σε μηχανή προπαγάνδας που διαφήμιζε τις αρετές της Αμερικής και καταδίκαζε τη ναζιστική Γερμανία και την αυτοκρατορική Ιαπωνία, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε.
- Η εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου, του ιστορικού ερευνητή Χρήστου Νικολόπουλου. Η ιστορία του συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου, Τζον Πέρκινς, η δουλειά του οποίου ήταν να ενθαρρύνει ηγέτες κρατών να γίνουν μέρη του τεράστιου δικτύου που προάγει τα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ, παγιδεύοντάς τους σε έναν ιστό τεράστιων χρεών, με αποτέλεσμα την οικονομική υποδούλωσή τους.
- Η διπλή επέτειος της 25ης Μαρτίου 1934, του υποψήφιου διδάκτορα Νεότερης & Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ Μιλτιάδη Β. Παρλάντζα. Η πολιτειακή μεταβολή του 1924 από τη Βασιλευομένη στην Αβασίλευτη Δημοκρατία, αντιμετωπίστηκε με διαφορετικό τρόπο από τον ελληνικό λαό: ένα μέρος πανηγύριζε, ένα άλλο αρνιόταν να την αποδεχθεί και ένα τρίτο εξέφραζε τη δυσπιστία του ως προς τα μέσα εγκαθίδρυσής της. Αυτό αποτυπώθηκε ανάγλυφα στον διπλό εορτασμό της εθνικής επετείου το 1934.
- Σχολές για μελλοντικές συζύγους στο 3ο Ράιχ, του ιστορικού ερευνητή Γιώργου Ν. Μουσταϊρα. Το 1937 άνοιξε στη ναζιστική Γερμανία το πρώτο σχολείο για νύφες, ενώ ακολούθησαν άλλα τριάντα ένα. Σε αυτά οι Γερμανίδες, που ήθελαν να γίνουν σύζυγοι στελεχών του κόμματος μάθαιναν κέντημα, οικιακή οικονομία, ρητορική, γεωργία, ανατροφή παιδιών, κοινωνικούς τρόπους και τα βασικά της φυλετικής θεωρίας.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Ιάννης Ξενάκης (1922-2001)» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» διατίθεται κάθε μήνα σε κεντρικά περίπτερα και πάγκους εφημερίδων και περιοδικών σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).