Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών από τον περασμένο Αύγουστο κατέθεσαν πλήθος αιτημάτων από την κυβέρνηση προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία αδειοτότησης. Το πλήρες κείμενο αποκάλυψε η “Εφημερίδα των Συντακτών” στις 11 Οκτωβρίου 2017. Μεταξύ των αιτημάτων ήταν και η κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς υπέρ του ελληνικού κινηματογράφου. Το αίτημα αυτό δεν προκάλεσε την παραμικρή αντίδραση από τους κινηματογραφιστές, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ή τους ανθρώπους του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Προτίμησαν να μην συγκρουστούν με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών!
Στην περίπτωση της ΕΡΤ, η οποία πληρώνει κανονικά το 1,5% που τόλμησε να αλλάξει την επιτροπή ξεκίνησαν αντιδράσεις, κυρίως μέσω δημοσιευμάτων. Η ΕΡΤ αποφάσισε, για ένα μεταβατικό διάστημα, η Επιτροπή Κινηματογραφίας να απαρτίζεται αποκλειστικά από υπαλλήλους τους, καθώς η διάθεση 3 εκατ. ευρώ, είναι μεγάλη υπόθεση για να γίνεται με τη συνδρομή τρίτων. Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που έπραξε το αυτονόητο και αυτό που κάνουν τα μεγάλα συνδρομητικά δίκτυα, εμφανίζεται σαν να επιστρέφει στη δεκαετία του 1960 και να προωθεί το συνδικαλισμό. Και φυσικά η αιφνιδιαστική αλλαγή των προσώπων της Κινηματογραφικής Επιτροπής σχετίζεται με καταγγελίες που υπάρχουν κατά μέλους της.
Οι ερωτήσεις που έγιναν στη συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη, είχαν προετοιμαστεί από υπαλλήλους της ΕΡΤ σε Βορρά και Νότο (ορισμένοι έχουν υπηρετήσει τη ΝΕΡΙΤ) που ενοχλούνται από την απομάκρυνσή τους από την δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Εντός του Ραδιομεγάρου, έχει ενεργοποιηθεί μηχανισμός για λογαριασμό τρίτων που έχει στόχο την απομάκρυνση ανθρώπων που έχουν αρνηθεί να βάλουν υπογραφές για τη διάθεση δημοσίου χρήματος, πριν υπάρξει εκτεταμένος έλεγχος για να επιστρέψει η εταιρεία στο γνωστό καθεστώς
Τα “όχι” στην ΑΕΠΙ, τη Nielsen, και στις απαιτήσεις των διαμεσολαβητών, έχουν ενοχλήσει… Δεν αποκλείεται όμως, εντός του επομένου χρονικού διαστήματος, να ζητηθεί η συνδρομή ειδικών επί των ελέγχων…