Κατοχυρώνονται οι θέσεις εργασίας στην ΕΡΤ
Νόμιμη η αναβίωση των θέσεων εργασίας στην ΕΡΤ από το λουκέτο και μετά. Το «δώρο» αυτό, που προσφέρει η κοινή υπουργική απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Παππά, έχει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν θύελλα στο Ραδιομέγαρο, ενώ υπάρχουν και ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Παράλληλα, τμήματα της διοίκησης (εξαιρείται το ΔΣ) εμφανίζονται έτοιμα να θέσουν ζήτημα νόμιμης κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους, καθώς θα χάσουν πολλά χρήματα από τις υψηλές αποζημιώσεις που έλαβαν.
Η ΚΥΑ των Τσακαλώτου – Παππά, που απειλεί να βάλει φωτιά στην ΕΡΤ, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η χαμένη διετία 2013-2015 και οι απολύσεις του 2013 στην ΕΡΤ θεωρούνται ως μη γενόμενες. Η δέσμευση Παππά σε αυτό το σημείο υλοποιείται πλήρως.
Γενικά η απόφαση συμψηφίζει τη διετία εργασίας (2013-2015) με την αποζημίωση που δόθηκε ή με ό,τι μισθό έλαβαν από άλλη εταιρεία ή επίδομα ΟΑΕΔ. Στα θετικά:
-Η ΚΥΑ καλύπτει το κενό της πλήρους αναβίωσης των δύο χρόνων και οι υπάλληλοι της ΕΡΤ λογίζονται ως υπάλληλοι της ΕΡΤ ΑΕ, ασχέτως αν τώρα εργάζονται μέσω της νέας ΕΡΤ.
-Ο νόμος με τον οποίο μπήκαν ως συμβασιούχοι οι εργαζόμενοι σε ΔΤ και ΝΕΡΙΤ όριζε πως μπορούσαν να κρατήσουν την αποζημίωση.
Η ΚΥΑ τώρα παραχωρεί τη διαφορά των μισθών ανάμεσα στον μισθό που λάμβαναν σε ΔΤ – ΝΕΡΙΤ ως συμβασιούχοι (χαμηλότερος) και στις σημερινές αποδοχές (υψηλότερος).
-Ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί αποζημίωση, με πλαφόν τα 15.000 ευρώ, σε όσους αποχωρήσουν.
Η συγκεκριμένη απόφαση αφήνει σε επόμενες ΚΥΑ (ή και με τροπολογία) τον υπολογισμό των ενσήμων, που πρέπει να γίνει από το υπουργείο Εργασίας.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πρέπει να εκδοθεί κι άλλη ΚΥΑ, που θα προσδιορίζει πότε και με ποια διαδικασία θα επιστρέψουν χρήματα στο Δημόσιο και πώς θα λάβουν χρήματα όσοι τα δικαιούνται.
Τα αρνητικά σημεία:
- Είναι αντισυνταγματική η διάταξη που υποχρεώνει να γίνει αίτηση σε διάστημα 20 ημερών από τους εργαζόμενους, προβλέποντας κυρώσεις.
- Είναι αντισυνταγματική η διάταξη που ορίζει πως ο εργαζόμενος δεν έχει δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια και υποχρεωτικά αποδέχεται τη διαδικασία που περιγράφεται στην απόφαση. Μέρος της διοίκησης αφήνει να εννοηθεί πως θα καταθέσει την αίτηση με τη σημείωση της επιφύλαξης παντός νόμιμου δικαιώματος.
- Το πιο σοβαρό σημείο είναι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου κατά δύο έτη νωρίτερα. Ενώ υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου που κρίνει πως αναδρομικά δεν μπορεί να κοπεί μισθός, έπειτα από επιμονή του υπουργείου Οικονομικών το ενιαίο μισθολόγιο λογίζεται από το 2013, ενώ στην ΕΡΤ εφαρμόστηκε το 2015. Αυτό επιβαρύνει όλους τους εργαζόμενους. Για μια τάξη εργαζομένων της ΕΡΤ είναι μια επιπλέον επιβάρυνση της τάξης των 10.000-12.000 ευρώ στον συμψηφισμό.
- Βαρύ είναι το τίμημα για τους δημοσιογράφους και δικηγόρους που <Β> είχαν δικαίωμα για παράλληλη εργασία από την ΕΡΤ. ΔΤα χρήματα που λάμβαναν από τρίτους συμψηφίζονται με τις αποδοχές στην ΕΡΤ. Στους δικηγόρους συμψηφίζονται και τα έσοδα από δίκες! Στους δημοσιογράφους που εργάζονταν παράλληλα την εποχή του «μαύρου», έχοντας ήδη άδεια από το ΔΣ της ΕΡΤ, συμψηφίζονται αυτές οι αμοιβές με τον μισθό που λάμβαναν από τον φορέα και αναγκάζονται -στην καλύτερη των περιπτώσεων- να επιστρέψουν πλήρως την αποζημίωση.
- Εκτός ΚΥΑ είναι η περίπτωση των ρεπό στην ΕΡΤ της εποχής του 2012, καθώς αφορά το διάστημα από το λουκέτο μέχρι την επαναλειτουργία της ΕΡΤ (2013-2015). Έτσι όμως παραμένουν απλήρωτοι πολλοί συμβασιούχοι.