Θέση στο νέο «δισκοπότηρο» εσόδων για τα ΜΜΕ, που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα από το περιεχόμενο στις ψηφιακές πλατφόρμες, σπεύδουν να λάβουν οι διαφορετικές κατηγορίες δημιουργών. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, που ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2019 για τα πνευματικά δικαιώματα, επισπεύδει τις εξελίξεις στη δημιουργία νέων φορέων συλλογικής διαχείρισης, κυρίως για τους δημοσιογράφους και τους εκδότες Τύπου, οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΟΣΔΕΛ.
Αυτήν τη στιγμή, στον χώρο των ΜΜΕ υπάρχουν τέσσερις οργανισμοί που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα, οι παλιοί και καλύτερα οργανωμένοι. Όσον αφορά τους παλιούς, υπάρχει ο ΟΣΔΕΛ, που έχει αναπτύξει ξεχωριστό τομέα για εκδότες – δημοσιογράφους, και η «Τηλεοπτικά Δικαιώματα», στην οποία συμμετέχουν τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ. Οι δύο καινούργιοι φορείς είναι ο «Ξενοφών», τον οποίο συνέστησαν μέλη των δημοσιογραφικών ενώσεων σε όλη τη χώρα, και η «Εφημερίς», των εκδοτών Τύπου, που περιμένει να λάβει άδεια λειτουργίας από τον ΟΠΙ.
Η διαπραγμάτευση με τις ψηφιακές πλατφόρμες παραμένει ένα μακρινό ενδεχόμενο και για τους τέσσερις φορείς δικαιωμάτων, αν και οι δημοσιογράφοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το ποσοστό 15% – 25% ως μερίδιο από τα εκδοτικά δικαιώματα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο Μενδώνη. Στο επίκεντρο, ωστόσο, βρίσκεται η λεγόμενη «εύλογη αμοιβή», από την οποία υπάρχουν ήδη έσοδα για όλους τους φορείς συλλογικής διαχείρισης. Μηχανισμό είσπραξης δικαιωμάτων αυτήν τη στιγμή διαθέτουν μόνο ο ΟΣΔΕΛ και η «Τηλεοπτικά Δικαιώματα». Οι άλλοι δυο φορείς συζητούν για την ανάγκη διενέργειας έρευνας αγοράς για τον προσδιορισμό του περιεχομένου που αναπαράγεται, ενώ εκτιμάται πως είναι δύσκολο να αναπτύξουν ανεξάρτητο μηχανισμό είσπραξης δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως σε παλαιότερο σχέδιο υπήρχε πρόταση για τη λειτουργία κοινού μηχανισμού είσπραξης ή για συνεργασία των φορέων διαχείρισης εκδοτών – δημοσιογράφων σε ό,τι αφορά την είσπραξη τους.