«Θα μας κάνεις κήρυγμα;». Η ερώτηση αυτή συμβούλων Επικρατείας προς τον πρόεδρο Ν. Σακελλαρίου φαίνεται να πυροδότησε το κλίμα στη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επρόκειτο να συζητήσει τις προσφυγές των καναλαρχών για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.
Η πολυαναμενόμενη διάσκεψη της Παρασκευής έληξε άδοξα, ενώ ο πρόεδρος καταγγέλλεται από συμβούλους για πρωτοφανή επιβολή και χειραγώγηση του σώματος των δικαστών προκειμένου να απορριφθούν οι προσφυγές για την αντισυνταγματικότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η αντίδραση των δικαστών εκδηλώθηκε όταν ο πρόεδρος του ΣτΕ επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα μια διαδικασία που επιβάλλει, ύστερα από δεκαετίες, τάξη στα τηλεοπτικά δεδομένα της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας για νομιμοποίηση της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.
Όπως είναι γνωστό, ο εκάστοτε πρόεδρος ενός δικαστικού σχηματισμού τοποθετείται πάντοτε τελευταίος κατά τις διασκέψεις και αφού διατυπώσει τη γνώμη του και ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος. Οι τοποθετήσεις τους μάλιστα αρχίζουν από τον εισηγητή και ακολουθεί η γνώμη των νεότερων. Η διαδικασία που επιχείρησε να ακολουθήσει ο κ. Σακελλαρίου για να προκαταλάβει τη γνώμη των δικαστών, εκτός του ότι ήταν πρωτοφανής, καθώς εισηγήθηκε και την απόρριψη των προσφυγών -δηλαδή έφτασε και στο «διά ταύτα», όπως λένε οι δικαστές- θεωρήθηκε πραξικοπηματική ενέργεια και προσβλητική για το κύρος των δικαστών.
Προσπάθησε δηλαδή να προσαρμόσει τη νομική επιχειρηματολογία σε μια προειλημμένη για τον ίδιο απόφαση.
Οι αντιδράσεις προήλθαν κυρίως από νέους στην επετηρίδα δικαστές, οι οποίοι συνεπικουρήθηκαν και από αντιπρόεδρο-μέλος της συνθέσεως. Ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Ν. Σακελλαρίου, μετά τη διάλυση της διάσκεψης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η επόμενη διάσκεψη θα ορισθεί μόλις 24 ώρες προ της συγκλήσεώς της. Επίσης επιχειρεί να αποδώσει την ένταση που υπήρξε κατά τη διάσκεψη της Παρασκευής στο γενικότερο κλίμα που έχουν καλλιεργήσει, κυρίως, τα κανάλια τα οποία δεν έχουν αδειοδοτηθεί. Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Εν όψει του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».
Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πως «η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και ταχύτατα, δεδομένου ότι όλες οι μέχρι τώρα αποφάσεις του ΣτΕ επί των ασφαλιστικών μέτρων ήταν απορριπτικές» και πως «στην περίπτωση της εκδίκασης της συνταγματικότητας του νόμου πρέπει να αφεθεί το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίσει ανεπηρέαστο».
Πού θα εστιαστεί η μάχη
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καλείται να κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, AΝΤ1, Αlpha, ΣΚΑΪ, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Η μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται να εστιάζεται μεταξύ της τυπικής αποδοχής των προσφυγών ή της απόρριψής τους. Το σημείο αυτό θεωρείται κομβικό, καθώς εάν το ΣτΕ δεχθεί ότι πρέπει να περάσει στην ουσία της συζήτησης των υποθέσεων, δεν μπορεί παρά να ακυρώσει τις πράξεις της διοίκησης, αφού με παλιότερες αποφάσεις του έχει κρίνει με σαφήνεια ότι αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Εκτός, όπως παρατηρούσαν ανώτατοι δικαστές, αν κριθεί ότι η τελική χορήγηση των αδειών πρέπει να αποσυνδεθεί από την όλη διαδικασία, με την οποία, βάσει του ν. 4297/2016 του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, «μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας».