Πολυσέλιδο αφιέρωμα για τη σχέση της Μαφίας με τα συνδικάτα στις ΗΠΑ έχει ως κεντρικό θέμα το τεύχος Μαΐου 2022 (#647) του περιοδικού «Ιστορία Εικονογραφημένη». Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του, δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής Γιώργος Κασαμπαλάκος, το θέμα «αποτελεί ταμπού για την αμερικανική κοινωνία. Η διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στον συνδικαλιστικό χώρο αποτέλεσε στρατηγική επιλογή των μεγάλων οικογενειών της Κόζα Νόστρα για την απόκτηση πλούτου και επιρροής. Υπό τις ευλογίες πολλών επιχειρηματιών και χρησιμοποιώντας τη συνδικαλιστική κάλυψη οι “νονοί” του εγκλήματος έβαλαν στο χέρι ολόκληρους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής, ληστεύοντας και κατευθύνοντας αμύθητα ποσά από τα ταμεία των εργαζομένων σε παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες».
Επίσης, το περιοδικό συνεχίζει τα αφιερώματά του στην Ουκρανία, με αφορμή τον εξελισσόμενο πόλεμο. Ο νομικός-διεθνολόγος και δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος καταγράφει τις «Σχέσεις Ρώσων και Ουκρανών στον ρου της Ιστορίας έως τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης», ενώ ο δημοσιογράφος και ιστορικός Τίτος Ι. Αθανασιάδης αναφέρεται στους «Έλληνες στην Ουκρανία και στη Ρωσία δια μέσου των αιώνων».
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Μαΐου 2022 της Ιστορίας Εικονογραφημένης:
- Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών, από τον δρ. Ιστορίας του King’s College (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), Νίκο Νικολούδη,
- Μεγάλες δυνάμεις και Κεμάλ: Οι συμμαχίες του Μουσταφά Κεμάλ το 1919-1922, από τον συγγραφέα και ιστορικό ερευνητή, Λευτέρη Καντζίνο,
- Βίνσεντ Βαν Γκογκ – Το ανήσυχο πνεύμα που έπαιζε με τα χρώματα, από τον χειρουργό ορθοπεδικό, δρ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Γ. Μαρκέα,
- Σκιαδικά (1859): Η πρώτη νεανική εξέγερση στη νεότερη Ελλάδα, από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, Γιάννη Ράγκο, και
- Ο Παύλος Καρρέρ και οι όπερές του – Με θεματολογία εμπνευσμένη από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, από τον μουσικολόγο – υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γεράσιμο Μαρτίνη.
Και, όπως πάντα, τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Μουσμούτη) και το ιστορικό σταυρόλεξο (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes/).