ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Μην πάψετε να θυμάστε και να μνημονεύετε τη σφαγή του Διστόμου. Ποτέ! Μην αφήσετε να ξεχαστεί όπως ξεχάστηκαν άλλα παρόμοια εγκλήματα». Σε αυτήν την υποθήκη του Ιάκωβου Καμπανέλλη επιχειρεί να ανταποκριθεί η «Καθημερινή», με την ειδική έκδοση που τη συνοδεύει την Κυριακή, 16 Ιουνίου.
Ήταν 12 Ιουνίου 1944, όταν στο Δίστομο διαπράχθηκε ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα. Τα γεγονότα της δραματικής εκείνης ημέρας σκιαγραφεί η Αμαλία Ν. Παπαϊωάννου, επιμελήτρια του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου.
Στην έκδοση περιλαμβάνεται, επίσης, η έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, 10 ημέρες μετά, η οποία κάνει λόγο για «ανυπολόγιστη καταστροφή».
Το πλέον συγκλονιστικό στοιχείο του βιβλίου είναι οι μαρτυρίες και οι αφηγήσεις όσων επέζησαν της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς και η φωτογραφική της αποτύπωση.
Η σφαγή του Διστόμου ενέπνευσε ποιητές, λογοτέχνες, χαράκτες, γλύπτες και άλλους καλλιτέχνες. Μερικά από τα έργα τους φιλοξενούνται στην έκδοση.
Το Δίστομο, όμως, δεν ήταν ο μόνος τόπος όπου τα γερμανικά στρατεύματα στράφηκαν με ωμότητα εναντίον αμάχων στην κατεχόμενη Ελλάδας. Στις τελευταίες σελίδες της έκδοσης, ο Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δίνει μια γενική εικόνα, η οποία συνοδεύεται με πλούσιο εικονογραφικό υλικό και συγκλονιστικά χαρακτικά γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών.
Το βιβλίο «Η σφαγή στο Δίστομο» κυκλοφορεί την Κυριακή 16 Ιουνίου με την «Καθημερινή».