Λυτούς και δεμένους έβαλαν οι καναλάρχες εντός και εκτός χώρας για να μην περάσει η τηλεοπτική αδειοδότηση. Ιδιαίτερα ενεργό είναι το λόμπι των Βρυξελλών το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει δραστηριοποιηθεί έντονα για να περάσει στην Κομισιόν αλλά και στους εκπροσώπους του κουαρτέτου της Ε.Ε, τις θέσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ. Όπως έγραψε την Κυριακή το «Π» η Τρόικα θα βάλει βέτο στο σχέδιο της κυβέρνησης και θα απειλήσει με τη δόση, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της ένωσης ιδιοκτητών.
Η κυβέρνηση από τη δική της πλευρά οχυρώνεται πίσω από την ασπίδα της μάχης ενάντια στη διαπλοκή, ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως έχει πάνω στο κεφάλι της τον έλεγχο των «θεσμών» τους οποίους υπακούει σχεδόν σε όλα.
Στη βάση της σφοδρής μάχης που εξελίσσεται για τον τρόπο που θα δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες κι αν ο Νίκος Παππάς θα διατηρήσει το προνόμιο να καθορίσει τον αριθμό τους, βρίσκεται η ίδια η Κομισιόν και τα επίσημα όργανά της. Σε επίσημο επίπεδο η Κομισιόν δεν παίρνει θέση, επιβεβαιώνει ωστόσο τις παρεμβάσεις, τυπικές και άτυπες. Αφορμή για αυτό δίνουν τόσο οι κατευθυνόμενες ερωτήσεις δημοσιογράφων σε εκπροσώπους της διαπραγμάτευσης επί του μνημονίου όσο και οι επίσημες ερωτήσεις Ευρωβουλευτών της Ν.Δ.
Η Μαρία δεν κρύβεται
Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη, πρώην πολιτικής συντάκτριας του Mega στον Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτινγκερ με την οποία προωθεί όλα τα επιχειρήματα της ΕΙΤΗΣΕΕ, όπως αυτά επίσημα διατυπώθηκαν. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ πλήρως ταυτισμένη με τους καναλάρχες, έθεσε θέμα για το ότι ο νόμος για την τηλεοπτική αδειοδότηση θέτει «περιορισμούς και υποχρεώσεις», ότι «μεταφέρει την αρμοδιότητα αδειοδότησης από το ΕΣΡ στον υπουργό» καθώς και για το ρόλο της ΕΡΤ ΝΕΤ.
Ο αρμόδιος Επίτροπος απάντησε αναλυτικά μεν, διφορούμενα δε. Αφενός δήλωσε πως η ύπαρξη ανεξάρτητης αρχής για τα οπτικοακουστικά είναι θέμα της κάθε χώρας-μέλους, αφετέρου όμως επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί το ζήτημα του νόμου αλλά δεν είναι η ώρα της να παρέμβει! Αυτή την διφορούμενη απάντηση του Επιτρόπου, διάβασαν διαφορετικά η Ν.Δ και οι καναλάρχες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα ιδιωτικά κανάλια είδαν πως η βάζει φρένο στην τηλεοπτική αδειοδότηση, ο δε Νίκος Παππάς είδε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει και δικαιώνει την ελληνική κυβέρνηση!
Γεγονός παραμένει πως η σφοδρή αντιπαράθεση θα συνεχιστεί τόσο με τη νομοθετική παρέμβαση όσο και με την τυχόν προκήρυξη συγκεκριμένου αριθμού αδειών από το νέο ΕΣΡ, όταν αυτό «διοριστεί».