ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέα εργαλεία και τεχνικές για το μέλλον της δημοσιογραφίας, βγήκαν στο προσκήνιο τη 2η ημέρα του Virtual Forum Δημοσιογραφίας «REFLECT. REFORM. RESTART.» του iMEdD. Οι συμμετέχοντες, παρακολούθησαν τα 5 διαφορετικά workshops της ημέρας, με θέματα: «Η πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία», «Η ανάλυση δεδομένων», «Social media για δημοσιογράφους», «Xρήση χαρτών για βιντεογράφους και motion designers» και «Τεχνικές αναζήτησης πληροφοριών».
Ειδικότερα, στο πρώτο workshop της ημέρας “Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία ως εργαλείο δημοσιογραφικής έρευνας”, οι Helen Darbishire (Access Info Europe) και Στέφανος Λουκόπουλος (Vouliwatch) έδωσαν παραδείγματα και συμβουλές γύρω από το πώς οι δημοσιογράφοι μπορούν να διεκδικούν χρήσιμες πληροφορίες από δημόσιους παράγοντες για να πραγματοποιούν τα ρεπορτάζ τους.
Στο session που ακολούθησε, “Dos & Dont’s όταν αναλύουμε δεδομένα για την COVID” οι Κέλλυ Κική και Θανάσης Τρομπούκης, project managers του iMEdD Lab, Δημοσιογράφοι, παρουσίασαν καλές πρακτικές για την κανονικοποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων με βάση τους επιμέρους τοπικούς πληθυσμούς, την υπερέχουσα θνησιμότητα, τον συνυπολογισμό των τεστ κατά την ανάλυση στοιχείων για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις διαφορετικές πολιτικές των χωρών ως προς τους ελέγχους που διεξάγουν.
Τη σκυτάλη πήρε ο Paul Franz, Chief Innovation Officer, SNF με το workshop: “Xρήση χαρτών και γεωχωρικών δεδομένων για βιντεογράφους και motion designers”, που εξήγησε μέσα από παραδείγματα, το πώς η χρήση χαρτών, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο της δημοσιογραφικής αφήγησης, και πώς σε πολλές περιπτώσεις, ένας χάρτης μπορεί από μόνος του να είναι μια ιστορία.
Με το session: “Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για Δημοσιογράφους”, συνέχισε ο Ευθύμιος Σαββάκης, Content Strategist, παρουσιάζοντας βέλτιστες πρακτικές χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επικεντρωμένες σε δημοσιογράφους, χρήσιμες για την ανάδειξη της δουλειάς τους και για τη συμμετοχή τους στον δημόσιο διάλογο.
Η ημέρα έκλεισε με το workshop “Δημοσιογραφική Ιχνηλάτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης”, όπου ο Paul Myers, research specialist για το BBC, παρουσίασε σύγχρονες τεχνικές για την έρευνα και ταυτοποίηση προσώπων μέσω Διαδικτύου, οι οποίες διευκολύνουν το έργο των ερευνητών – δημοσιογράφων. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δουν live κατά τη διάρκεια του workshop τη μεθοδολογία που ακολουθείται για την αναζήτηση πληροφοριών που βρίσκονται «κρυμμένες» στο Διαδίκτυο καθώς και απευθύνουν στον Paul Mayers ερωτήματα για τις προκλήσεις της online έρευνας.
Tα workshops συντόνισαν οι δημοσιογράφοι και project managers του iMEdD, Νικόλας Αρώνης, Κέλλυ Κική, Δημήτρης Μπούνιας και Θανάσης Τρομπούκης.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η τρίτη και τελευταία ημέρα του forum με τίτλο “Restart” η οποία μέσα από συζητήσεις και παρουσιάσεις, θα επικεντρωθεί στην επόμενη ημέρα της δημοσιογραφίας.
https://forum.imedd.org/el/