ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ενδεκαετής εμφύλιος πόλεμος στη Σιέρα Λεόνε, μία από τις πλέον αιματηρές σύγχρονες αφρικανικές συρράξεις που χαρακτηρίστηκε ως ο πόλεμος των «ματωμένων διαμαντιών», είναι το κεντρικό θέμα του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Αυγούστου 2023 (# 662).
Αυτόν τον μήνα, η «Ιστορία Εικονογραφημένη» συμπληρώνει 55 χρόνια αδιάκοπης κυκλοφορίας, καθώς το 1ο (συλλεκτικό, πλέον) τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1968 με κεντρικό θέμα επίσης από την Αφρικανική ήπειρο και συγκεκριμένα τον πόλεμο στην Μπιάφρα.
Στο άρθρο του «Σιέρα Λεόνε: Ο πόλεμος των “ματωμένων διαμαντιών” 1991-2002» ο ιστορικός ερευνητής Ξενοφών Θ. Χαλάτσης επισημαίνει πως ο πόλεμος «ανάμεσα στο Ενωμένο Επαναστατικό Μέτωπο και στις πολιτικές και στρατιωτικές κυβερνήσεις που κυβέρνησαν εκείνη την περίοδο», ο οποίος «διεθνοποιήθηκε με τη συμμετοχή ξένων μισθοφόρων, στρατευμάτων από την Ομάδα Παρακολούθησης της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών Δυτικής Αφρικής (ECOMOG), κυανόκρανων του ΟΗΕ, αλλά και τη Βρετανία», έλαβε αυτόν τον χαρακτηρισμό από τη «χρησιμοποίηση μεγάλου μέρους των πλούσιων αποθεμάτων διαμαντιών που διέθετε η χώρα για την απόκτηση πολεμικού εξοπλισμού και την τροφοδότηση των πολεμικών επιχειρήσεων».
Επίσης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης (Ιούλιος 1923), ο νομικός-διεθνολόγος και δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Παπαφλωράτος στο άρθρο του «Η Συνθήκη της Λωζάνης και η Ίμβρος» εστιάζει στις επιπτώσεις της συμφωνίας στον ελληνισμό του νησιού κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Ακόμα, στο ίδιο τεύχος δημοσιεύονται τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες έρευνες σχετικά με όψεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα:
- Η δράση του πολωνικού ιππικού το 1939, του ιστορικού ερευνητή Μιλτιάδη Βαρβούνη, που αναφέρεται στη, συχνά επική, δράση του ιππικού του πολωνικού στρατού κατά την εισβολή του γερμανικού στρατού στη χώρα, το φθινόπωρο του 1939.
- Η ίδρυση του γκέτο της Βαρσοβίας – Μια άσκηση στην εξαθλίωση, του ερευνητή ιστορικού στο Jenny Craig Institute for the Study of War and Democracy Τζέισον Ντόσεϊ, το οποίο παρουσιάζει τις συνθήκες δημιουργίας και ανάπτυξης του μεγαλύτερου από τα γκέτο όπου οι Εβραίοι της Ανατολικής Ευρώπης είχαν αρχικά περιοριστεί και απ’ όπου απελάθηκαν αργότερα με προορισμό τα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί.
- Η δολοφονία του αμφιλεγόμενου ναυάρχου Φρανσουά Νταρλάν, του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη, που παρουσιάζει αναλυτικά τις συνθήκες υπό τις οποίες η γαλλική αντίσταση εκτέλεσε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1942 στο Αλγέρι έναν «επιφανή “πουρκουά”».
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Αυγούστου 2023 της Ιστορίας Εικονογραφημένης, με την υπογραφή Ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών, ιστορικών ερευνητών και δημοσιογράφων:
- Η κόρη της Κλεοπάτρας, της ιστορικού-ερευνήτριας Αρχαίας Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης Τζέιν Ντρέικοτ. Παρότι ο Μάρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα έχουν απαθανατιστεί στην Ιστορία και στην ποπ κουλτούρα, οι απόγονοί τους έχουν σχεδόν ξεχαστεί. Η κόρη τους, Κλεοπάτρα Σελήνη, έγινε κι εκείνη μια σημαντική ηγεμόνας.
- Ελληνικο-Φοινικικό βασίλειο στην Κύπρο – Η άνοδος, η πτώση και η εξαφάνιση ενός λαού, του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη. Το αρχαίο Κίτιο στην Κύπρο οργανώθηκε σε πόλη-βασίλειο κατά τα ελληνικά πρότυπα από τον 13ο αιώνα π.Χ., αλλά μετά την ένταξή της στην Περσική Αυτοκρατορία τον 6ο αιώνα π.Χ. οι Πέρσες τοποθέτησαν στις περισσότερες πόλεις του νησιού βασιλείς φοινικικής καταγωγής.
- Η Ναυπλιακή Επανάσταση (1 Φεβρουαρίου – 8 Απριλίου 1862), του φιλόλογου-ιστορικού Αναστάσιου Αθ. Γούναρη. Η Επανάσταση της 1ης Φεβρουαρίου 1862 στο Ναύπλιο (Ναυπλιακά) υπήρξε ένα τοπικό γεγονός με πανελλήνια σημασία, το οποίο καλύπτει μερικές από τις καλύτερες σελίδες της νεοελληνικής πολιτικής ιστορίας.
- Κηπουπόλεις: Από τον βρετανικό ουτοπικό σοσιαλισμό στη μεσοπολεμική Αθήνα (μέρος Α΄), του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου. Στο αθηναϊκό αστικό τοπίο ορισμένοι οικισμοί παραπέμπουν στη ρυμοτομική αρχή των κηπουπόλεων, όπως εφαρμόστηκε ευρέως στον Μεσοπόλεμο. Οι περισσότερες από αυτές έχασαν αργότερα κάθε στοιχείο του αρχικού σχεδιασμού τους (Κυπριάδου, Ηλιούπολη, Νέα Φιλαδέλφεια), όμως κάποιες άλλες διατήρησαν τη ρυμοτομική μορφή τους (Ψυχικό, Φιλοθέη).
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας)» (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).