Την απαρχή καθώς και τις πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες που οδήγησαν στον Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα στον δυτικό και τον ανατολικό συνασπισμό δυνάμεων, εξετάζει το κύριο άρθρο του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Φεβρουαρίου (#656) με τίτλο «Οι απαρχές και η διαμόρφωση του Ψυχρού Πολέμου τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια (1945-1953)», που υπογράφει ο διδάκτωρ Νομικής, MHist Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Γεώργιος Μικρούδης.
Ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού Διονύσης Ν. Μουσμούτης σημειώνει σχετικά στο editorial του τεύχους: «Τόσο από χρονική όσο και από γεωγραφική άποψη, ο Ψυχρός Πόλεμος δεν περιορίστηκε σε στενά όρια. Αποτέλεσε μια ιδεολογική αντιπαράθεση σε παγκόσμιο επίπεδο, που οι απαρχές της μπορούν να ζητηθούν στη Βιομηχανική Επανάσταση και οι συνέπειές του εξακολουθούν να διαμορφώνουν ακόμη και σήμερα τις εξελίξεις σε πολλά μέρη του κόσμου. Δεν υπήρξε απλή συνέπεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οφείλει να νοηθεί ως προϊόν των παγκόσμιων μετασχηματισμών του τέλους του 19ου αιώνα».
Στο «κλίμα» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το περιοδικό δημοσιεύει επίσης:
- Το άρθρο της δρ. βιβλιοθηκονόμου (Βιβλιοθήκη ΑΣΚΤ) Bασιλικής Τσιγκούνη με τίτλο «Η πείνα τον χειμώνα 1941-1942», σχετικά με τον λοιμό που χτύπησε τον ελληνικό λαό και κατά κύριο λόγο τις ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς, ως επί το πλείστον παιδιά,
- το άρθρο του νομικού-διεθνολόγου και δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου με τίτλο «Η καταστροφή των Σερβίων Κοζάνης, Μάρτιος 1943», για ένα έγκλημα πολέμου των ιταλικών στρατευμάτων κατοχής που έμεινε ατιμώρητο και δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς μέχρι σήμερα, και
- το άρθρο «Ένας Γερμανός κατάσκοπος στα Ες Ες» της ιστορικού στο University of California Τζένιφερ Ρόζενμπεργκ, για τον αντιναζιστή Κουρτ Γκερστάιν (1905-1945) που διείσδυσε στα Eς Ες για να δει από κοντά τις εκτελέσεις στα στρατόπεδα εξόντωσης και να πληροφορήσει όποιον μπορούσε να σκεφτεί για όσα είχε δει.
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Φεβρουαρίου 2023 της Ιστορίας Εικονογραφημένης:
- Η Αιτωλική Συμπολιτεία κα η μάχη στις Κυνός Κεφαλές (197 π.Χ.), του ιστορικού ερευνητή Κωνσταντίνου Ι. Κοτσίλη. Η Αιτωλική Συμπολιτεία, η ισχυρότερη συμπολιτεία του Γ΄ και Β΄ αιώνα π.Χ. στην Κεντρική Ελλάδα, συμμετείχε ως σύμμαχος των ρωμαϊκών δυνάμεων στη μάχη εναντίον του μακεδονικού στρατού υπό τον Φίλιππο Ε΄.
- Τα μεγαλιθικά μνημεία του Γκιομπεκλί Τεπέ – Ο παλαιότερος γνωστός ναός του κόσμου, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου. Τα μεγαλιθικά αυτά μνημεία είναι 7.500 χρόνια αρχαιότερα από εκείνα του Στόουνχεντζ και μόλις το 1994 άρχισαν να έρχονται στο φως. Εκεί βρίσκεται ο παλαιότερος γνωστός ναός του κόσμου και τέθηκαν τα θεμέλια ανάπτυξης του αστικού πολιτισμού.
- Τα δάνεια της Ανεξαρτησίας, του οικονομολόγου και συγγραφέα Ζήνωνα Ζαμπακίδη. Οι χρηματικές ανάγκες του Αγώνα ήταν δυσβάσταχτες και για το λόγο αυτόν συνάφθηκαν δύο δάνεια με σκληρούς όρους (γνωστά ως δάνεια της Ανεξαρτησίας), που σε μεγάλο βαθμό χάθηκαν μέσα σε διεθνή σκάνδαλα, απροσεξίες και κακοδιαχείριση, οδηγώντας στη χρεοκοπία του 1827.
- Το πολωνικό θέατρο, του ιστορικού ερευνητή Μιλτιάδη Βαρβούνη. Συνέδεσε την ιστορία του με την ιστορία του πολωνικού κράτους, σημάδεψε ποικιλοτρόπως την ευρωπαϊκή σκηνή και έχει ιδιαίτερους δεσμούς και με το σύγχρονο ελληνικό θέατρο.
- Η δολοφονία του Γάλλου σοσιαλιστή ηγέτη Ζαν Ζορές (1914) – Το τέλος ενός ειρηνόφιλου πολιτικού, του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη. Ο σοσιαλιστής ηγέτης και ιδρυτής της εφημερίδας L’ Humanité δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου 1914 από νεαρό εθνικιστή, που υποστήριζε πως η Γαλλία έπρεπε να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία για να ανακτήσει τα εδάφη που είχε χάσει το 1871.
- Η Κύπρος στη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ, 1956-1957, του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη. Η κρίση του Σουέζ για την Κύπρο είχε τραγική εξέλιξη. Χιλιάδες Κύπριοι άνετα εγκατεστημένοι στην Αίγυπτο απελάθηκαν σε μία νύχτα μόνο με τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Αλέξανδρος Σβώλος» (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes/).