ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τις συνθήκες ζωής των περισσότερων από 1200 παιδιών και των περίπου 40 συνοδών τους, που μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Γερμανία, εξετάζει στο κύριο θέμα του το περιοδικό ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Ιανουαρίου 2024 (# 667).
Ο καθηγητής Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ανδρέας Στεργίου, που υπογράφει το άρθρο με τίτλο «Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία», σημειώνει πως η χώρα αυτή ήταν «η μοναδική του πρώην Ανατολικού Μπλοκ -οι οποίες, ως γνωστόν, ανέλαβαν μετά τον Εμφύλιο να φιλοξενήσουν Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες- που υποδέχτηκε αποκλειστικά και μόνο παιδιά, χωρίς τους κηδεμόνες τους». Από την πλευρά του, ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού Διονύσης Ν. Μουσμούτης προσθέτει στο editorial ότι «αν και […] η μετανάστευσή τους είχε διαφορετική αφετηρία και αίτια […], η εγκατάσταση Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και μεταναστών στα δύο γερμανικά κράτη συνιστά μία ιδιαίτερη υπόθεση εργασίας επειδή οι Έλληνες, είτε στην Ανατολική είτε στη Δυτική Γερμανία, βρέθηκαν στο γεωστρατηγικό σταυροδρόμι του Ψυχρού Πολέμου ο οποίος είχε ιδιαίτερα “γερμανο-γερμανικά” χαρακτηριστικά».
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Ιανουαρίου 2024 της «Ιστορίας Εικονογραφημένης»:
- Κλεισθένης ο Αθηναίος: Ο θεμελιωτής της δημοκρατίας, του εισαγγελέα Εφετών Γεώργιου Χ. Βούλγαρη. Ο Κλεισθένης επέστρεψε στην Αθήνα με το τέλος της τυραννίας του Πεισίστρατου και ανέλαβε να μεταρρυθμίσει το πολίτευμα της πόλης και να το καταστήσει δημοκρατικό. Μετά την εφαρμογή των μέτρων του, εξαφανίστηκε από την πολιτική ζωή της Αθήνας χωρίς να γνωρίζουμε πώς και πότε πέθανε.
- Οι πρώτες αραβικές επιδρομές στην Κύπρο (632-692 μ.Χ.), του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη. Το 632 μ.Χ. ο Μωάμεθ, επωφελούμενος της αδυναμίας των Βυζαντινών, κατέλαβε το ένα τρίτο των εδαφών της αυτοκρατορίας (Συρία, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Ιερουσαλήμ) Τότε άρχισαν οι έντονες και πολύ αιματηρές προσπάθειες των Μωαμεθανών να καταλάβουν την Κύπρο, που διήρκεσαν τρεις αιώνες και έμειναν στην ιστορία του νησιού ως η Περίοδος των Αραβικών Επιδρομών.
- Καμπάλα και αρχαίος ιουδαϊκός μυστικισμός, του φιλόλογου Ζαχαρία Νικολακάκη. Η σχέση του καμπαλισμού με την ιουδαϊκή αποκαλυπτική γραμματεία του 1oυ και του 2ου αιώνα π.Χ. και η σκιαγράφηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της.
- Χάτζι Αμίν αλ Χουσέινι: Ο Παλαιστίνιος εθνικιστής ηγέτης πολέμιος των Εβραίων, του καθηγητή Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Τζόελ Μπέινιν. Ο μωαμεθανός θρησκευτικός ηγέτης και φιλοναζιστής Παλαιστίνιος εθνικιστής (1893-1974), θεωρείται ήρωας από πολλούς Άραβες της Παλαιστίνης και κακούργος για τους σιωνιστές.
- Οι Αραβοϊσραηλινές εντάσεις, του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Penn State University Άρθουρ Γκόλντσμιθ. Η ιστορία της Μέσης Ανατολής μετά τον Μάιο του 1967 επηρεάστηκε σε τέτοιο βαθμό από την αραβοϊσραηλινή διαμάχη, που η προηγούμενη εποχή φαίνεται σχετικά γαλήνια.
- «Οι επαφές της Ελλάδας με τους Παλαιστίνιους – Ο Αραφάτ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (μέρος Β΄), του μεταδιδακτορικού ερευνητή Νομικής Θεσσαλονίκης & Διεθνών Σπουδών Πειραιά Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η Ελλάδα, στο πλαίσιο του αραβικού ανοίγματος της χώρας, ανέπτυξε με τους Παλαιστίνιους σημαντικό πλέγμα επαφών, με την ιδιαιτερότητα ότι η Παλαιστίνη δεν αποτελούσε αυτοτελές κράτος, ενώ υπήρχε και η ανάγκη τήρησης ισορροπίας με το Ισραήλ.
- Επαίτες και αλήτες: Το νομικό και σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου. Από το 1834 η αγυρτεία και η επαιτεία θεσπίστηκαν στην ελληνική νομοθεσία ως αξιόποινες συμπεριφορές, ενώ το 1919 προσδιορίστηκε νομικά ο όρος αλητεία, η οποία επίσης τιμωρούνταν ποινικά. Όλα αυτά καταργήθηκαν από το νομικό σύστημα της χώρας μόλις το 1994.
- Η κατοχή της Γερμανίας το 1945, της ερευνήτριας στο National WWII Museum (Νέα Ορλεάνη) Τζένιφερ Πόποβιτς. Μετά τη νίκη τους επί της ναζιστικής Γερμανίας, οι Σύμμαχοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κατοχή και τη διοίκηση μιας ερειπωμένης χώρας. Οι Βρετανοί στρατιώτες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, όμως ταυτόχρονα έπρεπε να μάθουν να ζουν και να εργάζονται δίπλα στους πρώην εχθρούς τους.
- Όσκαρ Πιστόριους: Ο άνθρωπος που έτρεχε πάνω σε λεπίδες, του χειρουργού ορθοπεδικού και δρ. Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαου Γ. Μαρκέα. Τον αποκάλεσαν δρομέα με λεπίδες, αθλητή φαινόμενο, ταχύτερο άνθρωπο του πλανήτη. Αλλά αργότερα τον είπαν δολοφόνο με αγγελικό πρόσωπο, μετά το αιματοβαμμένο συμβάν που έβαλε τίτλους τέλους σε μια ονειρώδη καριέρα.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Λίνα Τσαλδάρη» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).