Στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 1924, μια σημαντική τομή στη νεότερη ελληνική ιστορία που επικύρωσε το αβασίλευτο πολίτευμα στη χώρας μας οδηγώντας στη Β΄ Ελληνική Δημοκρατία, είναι εστιασμένο το κεντρικό αφιέρωμα του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Ιουνίου 2023 (#660).
Όπως επισημαίνει ο εκδότης-διευθυντής του περιοδικού, Διονύσης Μουσμούτης «η Β΄ Ελληνική Δημοκρατία αποδείχθηκε ευαίσθητη και ασταθής, και ανατράπηκε μόλις το 1935, μην κατορθώνοντας να επουλώσει τα τραύματα του διχασμού. Ωστόσο πρόσφερε σημαντικό έργο σχεδόν σε κάθε τομέα της πολιτικής, κυρίως την τετραετία 1928-1932, και αποτέλεσε μια σημαντική νίκη για τις δημοκρατικές δυνάμεις, που απέδειξαν ότι ο λαός ήταν ώριμος για την αβασίλευτη δημοκρατία, η οποία με προσπάθεια μπορεί να λειτουργήσει».
Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο θεολόγος-ιστορικός και υποψήφιος διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΕΚΠΑ Βαγγέλης Κούμπουλης εξετάζει την πορεία «Προς την αβασίλευτη του 1924 – Από την αμνηστία στους αντιβενιζελικούς μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον Ιανουάριο του 1924», ενώ ο ιστορικός και υποψήφιος διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Ιωάννης Δασκαρόλης, παρουσιάζει τον «Αντιβενιζελισμό μετά το χαμένο δημοψήφισμα του 1924».
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Ιουνίου 2023 της Ιστορίας Εικονογραφημένης:
- Οι εορτασμοί στη Μέση Βυζαντινή Περίοδο (7ος αιώνας – 1204 μ.Χ.), της αρχιτέκτονα-χωροτάκτη, μέλος του Διαζώματος και αντιπροέδρου του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Θεάτρων Δανάης Αντωνάκου. Για πάρα πολλά χρόνια το Βυζάντιο θεωρούνταν ένα εξαιρετικά αυστηρό θεοκρατικό κράτος. Αυτή η πεποίθηση δεν επαληθεύεται από την έρευνα, αφού ο βυζαντινός πληθυσμός διασκέδαζε με πολλούς τρόπους, αλλά από την αρχαιότητα μέχρι τον Μεσαίωνα η ψυχαγωγία του άλλαξε μορφή.
- Ναλάντα – Η πρώτη πανεπιστημιούπολη του κόσμου, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου. Το Πανεπιστήμιο της Ναλάντα ιδρύθηκε κατά τη Χρυσή Εποχή της Ινδίας (427 μ.Χ.), ως εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο, όπου η γνώση επί παντός επιστητού αναπτύχθηκε και μεταδόθηκε οργανωμένα και αδιάκοπα επί 766 χρόνια. Η Ναλάντα ήταν το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της εποχής της και το μακροβιότερο σχολαστικό ίδρυμα του βουδισμού.
- Από τη γέννηση της Μεγάλης Ιδέας στην υλοποίησή της με τη Συνθήκη των Σεβρών, του ιστορικού ερευνητή Κωνσταντίνου Πετρή. Η Μεγάλη Ιδέα αναδείχθηκε σε κυρίαρχη ιδεολογία του νεότερου ελληνικού κράτους από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του μέχρι τις στάχτες της Σμύρνης. Κύριο μέλημα ήταν η θεσμική οργάνωση του κράτους που είχε ξεκινήσει επί Καποδίστρια, ωστόσο ήταν επιτακτική η συγκρότηση ενός έθνους.
- Άγιος Γεώργιος Σαλαμίνας – Ένα άγνωστο ιστορικό μνημείο του Σαρωνικού, του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιάννη Ράγκου. Η έρημη σήμερα μικρή νησίδα στη Σαλαμίνα λειτούργησε σχεδόν για έναν αιώνα ως ένα από τα κεντρικότερα λοιμοκαθαρτήρια του νεότερου ελληνικού κράτους και ως παράρτημα του Δημόσιου Ψυχιατρείου Αθηνών. Μολονότι έχει χαρακτηριστεί ως η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού, το Νησί του Διαβόλου ή το Νησί των Τρελών, σήμερα πολύ λίγοι γνωρίζουν την ιστορία της.
- Η διαμόρφωση του σύγχρονου νομισματικού συστήματος, του καθηγητή Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ανδρέα Στεργίου. Το διεθνές νομισματικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα ριζικής αναδιοργάνωσης, η οποία απαιτεί μια νέα μορφή χρήματος. Για να έχουμε όμως μια εικόνα για το νομισματικό μέλλον μας, καλό είναι να γνωρίζουμε έστω και σε αδρές γραμμές την ιστορία και τη λειτουργία του χρήματος.
- Η εξέγερση των Παουλίστας στην Βραζιλία το 1932, του ιστορικού ερευνητή Ξενοφώντος Θ. Χαλάτση. Η εξέγερση αυτή είχε ως επίκεντρό της την πολιτεία του Σάο Πάολο και αποτέλεσε την τελευταία από μια σειρά ένοπλων συρράξεων που σημάδεψαν την Βραζιλία στις αρχές του 20ού αιώνα.
- Η δολοφονία του 25ου προέδρου των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μακίνλεϊ, του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1901 οι ΗΠΑ βυθίστηκαν στο πένθος, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Ουίλιαμ Μακίνλεϊ, έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από τον αναρχικό Λίον Τσόλγκος, υποκύπτοντας στο μοιραίο έπειτα από μία εβδομάδα.
- Από την ιστορία της λογοτεχνίας – Τόμας Στερνς Έλιοτ: Η «Έρημη Χώρα» εκατό χρόνια μετά, της φιλολόγου αγγλικής γλώσσας και υποψήφιας διδάκτορος του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Άννας Βασιάδη. Εκατό χρόνια μετά την ποιητική σύλληψη του Τ.Σ. Έλιοτ (1888-1965), ενός από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα, «Η έρημη χώρα» παραμένει επίκαιρη, αιχμηρή και καινοτόμα.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Στέλιος Κυριακίδης» (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).