ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την ιστορική διαδρομή του (σημερινού) Ιράν από τον 3ο αι. μ.Χ. μέχρι την επικράτηση των ισλαμιστών υπό τον Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979, εξετάζει το κεντρικό αφιέρωμα του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Μαρτίου 2024 (# 669), με τις υπογραφές δύο διεθνώς κορυφαίων καθηγητών Ιστορίας της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα, ο ιστορικός στο Κέντρο Σπουδών Ιράν και Περσικού Κόλπου του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, Χονταντάντ Ρεζαχάνι, στο άρθρο του με τίτλο «Το Σασσανιδικό Ιράν και ο αραβικός κόσμος» παρουσιάζει τη διαδικασία με την οποία το Ιράν, μια αυτοκρατορία του ζωροαστρισμού, έγινε μέρος του ισλαμικού κόσμου, μολονότι παρά την κατάκτησή του από τους στρατούς του Ισλάμ διατήρησε τη δική του περσική γλώσσα και μεγάλο μέρος του πολιτισμού του. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Τζόελ Μπέινιν, εστιάζει στο «Εθνικιστικό Ιράν», επισημαίνοντας ότι «το Ιράν […] διέθετε ένα αντισταθμιστικό πλεονέκτημα όταν έφτασε ο καιρός για την ανάπτυξη του εθνικισμού», αφού «τα στοιχεία που παραθέτουν οι ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες ως βασικά στοιχεία του εθνικισμού» αναγνωρίζονται στην περσική εκδοχή του.
Παράλληλα και με αφορμή τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην περιοχή της Γάζας, το περιοδικό συνεχίζει την εξέταση ποικίλων πτυχών των αραβοϊσραηλινών σχέσεων διαχρονικά. Στο τεύχος αυτό, ο νομικός και διεθνολόγος Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος στο άρθρο του «Η μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ Εβραίων και Αράβων» αναλύει τις κρίσιμες στιγμές της επί περίπου έναν αιώνα αντιπαράθεσης Εβραίων και Αράβων στη Μέση Ανατολή.
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Μαρτίου 2024 της «Ιστορίας Εικονογραφημένης»:
- Ο Κλεομενικός Πόλεμος – Η αναδιάταξη του ελλαδικού χώρου, του διδάκτορα στην ελληνιστική ιστοριογραφία του ΕΚΠΑ και φιλόλογου Βασίλη Νάστου. Ο Κλεομενικός πόλεμος (229-222 π.Χ.), που έθεσε αντιμέτωπους τους Σπαρτιάτες και τους Αχαιούς, αποτέλεσε την απαρχή της διαμόρφωσης μιας νέας τάξης ισχύος στον ελλαδικό χώρο.
- Πολιτικές δολοφονίες Ιρλανδών αξιωματούχων, 1922-1927 (Β΄ μέρος), του δημοσιογράφου και ιστορικού Τίτου Ι. Αθανασιάδη. Ο Μάικλ Κόλινς, πρωτεργάτης της συμφωνίας για την ελευθερία της Ιρλανδίας, πίστευε ότι η συνθήκη που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1921 εξασφάλιζε τη δημιουργία πραγματικά ανεξάρτητου και ελεύθερου ιρλανδικού κράτους στο νότο. Αντίθετοι ήταν οι αδιάλλακτοι μαχητές του IRA, που στις 22 Αυγούστου 1922 δολοφόνησαν το μέχρι πρότινος κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης και πρώτο πρωθυπουργό της ελεύθερης Ιρλανδίας.
- Τζορτζ Όργουελ, του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή Λευτέρη Καντζίνου. Το έργο του φημισμένου συγγραφέα εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στη λαϊκή και πολιτική κουλτούρα, θεωρούμενο λανθασμένα ως προφητικό. Στην πραγματικότητα, ο Όργουελ περιέγραφε το πρόσφατο παρελθόν του, έχοντας άμεσες βιωματικές εμπειρίες τόσο των εκφυλισμένων σοσιαλιστικών ιδεοληψιών, όσο και των προσπαθειών εγκαθίδρυσης ολοκληρωτικών καθεστώτων.
- Αμερικανοί προτεστάντες ιεραπόστολοι στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή, 1834-1974, του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη. Η περιπετειώδης αλλά ιστορικά σημαντική παρουσία της Προτεσταντικής Εκκλησίας στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο, παρά το σχετικά άγονο των προσηλυτισμών, άφησε τη δική της σφραγίδα στην ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού στην περιοχή μέσω της παιδείας.
- Ο πόλεμος της Κορέας και η φονική κληρονομιά του, της επίκουρης καθηγήτριας στον Τομέα Στρατηγικής και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Ναυτική Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ Ρεμπέκα Λίσνερ. Ο Πόλεμος της Κορέας ξεκίνησε όταν τον Ιούνιο του 1950 οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εισέβαλαν στη Νότια Κορέα. Η αντιληπτή αδιαφορία της Ουάσινγκτον για τη στρατιωτική προστασία της Σεούλ, συνέβαλε στην απόφαση του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο του Βορειοκορεάτη Κιμ Ιλ Σουνγκ για τη βίαιη επανένωση της Κορέας.
- Ισαάκ Μπάμπελ (1894-1940): Ο συγγραφέας της σιωπής, του ιστορικού Γιώργου Τσακνιά. Ο Μπάμπελ ανήκε στη γενιά των Ρώσων λογοτεχνών και καλλιτεχνών που υπέστησαν τις σταλινικές διώξεις, καθώς κατηγορήθηκε ότι ήταν πράκτορας των Δυτικών και συνεργάτης τροτσκιστών, εκτελέστηκε και αποτεφρώθηκε.
Και τις μόνιμες στήλες:
«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Δόρα Στράτου» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη).
Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).