Του Μάκη Κουρή
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα…
-Και να πανηγυρίζουν όλοι οι εχθροί μας, με πρώτους τους Σκοπιανούς – Μήπως είναι η ώρα
του Προέδρου της Δημοκρατίας; Για να σωθεί η αξιοπρέπεια της Ελλάδας, όση ακόμη έχει απομείνει;
Τα καταφέραμε μια χαρά…
Να γίνουμε η χλεύη των αντιπάλων, να γελάει όλος ο κόσμος μαζί μας…
Κρεμάσαμε τα άπλυτά μας στα μανταλάκια, στη διεθνή σκηνή…
Με λύπη μάς βλέπουν από κει ψηλά, από τον Παρθενώνα, εκείνοι που έσπειραν σε όλη τη Γη, χιλιάδες χρόνια πριν, το ελληνικό πνεύμα, τον ελληνικό πολιτισμό, στον οποίο μέχρι και σήμερα προστρέχουν όλοι, όχι για να μας κάνουν τη χάρη αλλά γιατί συνεχίζει να αποτελεί την πηγή κάθε ιδέας, κάθε έμπνευσης.
Στενοχωριούνται όλοι εκείνοι που εξακολουθούν να έχουν την Ελλάδα στεφάνι τους, ίνδαλμά τους.
Κι εμείς; Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους απογοητεύσουμε…
Με ορατό τον κίνδυνο να τους χάσουμε…
Εδώ και έναν και παραπάνω μήνα, μπήκε ξαφνικά στο τραπέζι το Σκοπιανό, χωρίς να έχει προκύψει κάποια εξέλιξη, χωρίς να έχει δοθεί ένα σήμα από την ηγεσία των γειτόνων ότι θέλουν να τα βρούμε και, ως απόδειξη των καλών τους προθέσεων, το όνομα «Μακεδονία» πάει στην άκρη και αποσύρονται από το Σύνταγμά τους οι αλυτρωτικές αναφορές πριν ακόμη ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Τίποτε από αυτά τα αυτονόητα δεν έγινε για να κλείσει η χρόνια πληγή. Κανένα βήμα δεν έκαναν τα Σκόπια, παρότι είναι δικό τους το πρόβλημα. Αλλά χωρίς να προσφέρουν λύση δεν μπορούν να πάρουν το διαβατήριο, γιατί δεν έχουν τις προϋποθέσεις που εδώ και χρόνια έχει περιγράψει με σαφήνεια η Ελλάδα.
Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, έσπευσε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα ενώ δεν έχει εξασφαλίσει τίποτα, ικανοποιώντας προφανέστατα τις «απαιτήσεις» της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών, χωρίς καν ένα νεύμα ότι οι κύριες «κόκκινες» γραμμές μας θα γίνουν αποδεκτές. Η συνέχεια είναι γνωστή. Στον καθένα μας. Στο τραπέζι μόνο οι θέσεις των Σκοπίων. Και μάλιστα με τη σφραγίδα του υποτιθέμενου αντικειμενικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα έπρεπε να έχει φύγει κλωτσηδόν και μόνο λόγω της τεράστιας αποτυχίας του 25 χρόνια τώρα να φέρει σε πέρας την αποστολή του, να γίνει έστω και ένα βήμα ως προς τους όρους που θέτει μόνιμα η Αθήνα. Βέβαια, ο χρυσός μισθός πέφτει επί 25 χρόνια στην τσέπη του ΑΝΙΚΑΝΟΥ διαπραγματευτή.
Κατόπιν εορτής και αφού είχε γίνει η συνάντηση με τον σκοπιανό συνάδελφό του στο ελβετικό θέρετρο των πλουσίων, στο Νταβός (από την οποία δεν προέκυψε τίποτα καινούργιο πέρα από την… προσφορά του να βγάλει το όνομα του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» από τις ταμπέλες στο Αεροδρόμιό τους και σε δύο δρόμους – και κάτι τρέχει στα… γύφτικα, από τη στιγμή που αύριο μπορούν να τις ξαναβάλουν), θυμήθηκε ο πρωθυπουργός τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν στη Βουλή. Και το περασμένο Σάββατο κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων (εκτός της Χρυσής Αυγής) να τους ενημερώσει, έναν έναν, για το τι συζήτησε με τον σκοπιανό συνάδελφό του και να ζητήσει τις απόψεις τους και φυσικά τη λύση που προτείνουν. Αλλά όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έγιναν μετά, οι αποστάσεις δεν μίκρυναν. Αντίθετα, υπάρχουν καίριες διαφορές, με την αξιωματική αντιπολίτευση, τη ΝΔ, να διαφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός δεν εξασφάλισε την παραμικρή συναίνεση, την οποία ίσως να είχε πάρει σε κάποια σημεία αν αυτή η επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε προηγηθεί του Νταβός.
Αυτή η εξέλιξη φαίνεται ότι εξόργισε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρωθυπουργό, όπως αποδείχθηκε από τη συνέχεια, με τη δημοσιοποίηση στοιχείων από τους απόρρητους φακέλους του υπουργείου Εξωτερικών με τις κρίσιμες συζητήσεις στο Βουκουρέστι και σε άλλες διασκέψεις αλλά και με δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων παραγόντων κυρίως της ΝΔ, όπως του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κώστα Μητσοτάκη, του Αντώνη Σαμαρά, του Κώστα Καραμανλή, της Ντόρας Μπακογιάννη κ.ά., από τις οποίες προκύπτει ότι είχαν αποδεχθεί κατά κάποιον τρόπο τον όρο «Μακεδονία».
Η συνέχεια είναι γνωστή. Από το Μαξίμου έγιναν… φέιγ-βολάν απόρρητα έγγραφα, που στόχο είχαν τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο κ.ά.
Από αυτό τον χαρτοπόλεμο, που θυμίζει… ξεκατίνιασμα, χαμένη είναι για άλλη μια φορά η Ελλάδα. Και ο πολιτικός κόσμος, τωρινός και χθεσινός.
Κανείς δεν κερδίζει.
Δεν χτίζεται έτσι η συναίνεση, Αλέξη Τσίπρα.
Αν, κύριε πρωθυπουργέ, το προηγούμενο Σάββατο οι αρχηγοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, σας πρόσφεραν εν λευκώ τη συναίνεσή τους, θα κάνατε φύλλο και φτερό τις δηλώσεις των προκατόχων σας;
Δεν χτίζεται έτσι η συναίνεση για τη λύση κρίσιμων εθνικών θεμάτων, που ταλαιπωρούν τη χώρα 25 χρόνια τώρα, Κυριάκο Μητσοτάκη, με το «όχι» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Να ευχηθούμε να μη γίνουν οι σημερινοί πολιτικοί μας «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα». Να μη δικαιωθεί ο μεγάλος ποιητής μας Κώστας Βάρναλης.
Και σίγουρα δεν θα δικαιωθεί χάρη στον Ελληνικό Λαό, που για άλλη μια φορά θα αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά άβουλος είναι. Κατακλύζοντας όλη την Αθήνα σήμερα και απογοητεύοντας όλους εκείνους που από τα πρωτοσέλιδά τους επιχείρησαν να τον τρομοκρατήσουν ότι θα γίνουν επεισόδια από «ακραίους, εθνικιστές και βαλτούς». Το ίδιο επιχειρήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, αλλά η μεγάλη κοσμοσυρροή ήταν η απάντηση, που τρόμαξε.
Το γεγονός ότι η Εκκλησία, με απόφαση του Αρχιεπισκόπου, θα είναι παρούσα στο συλλαλητήριο δεν μπορεί να μην το λάβει υπόψη του το Μαξίμου.
Πέρα, όμως, από την αντίδραση του λαού στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας, υπάρχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, οι θέσεις του οποίου είναι δημόσια γνωστές και τις επισημαίνει σε κάθε συνάντηση με ξένο ηγέτη – απάλειψη από το Σύνταγμα των Σκοπίων όλων των αλυτρωτικών αναφορών, όπως τα περί συνόρων, μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΣ…
Όσο για τους γείτονές μας, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο χέρι τους είναι να αρχίσουν αύριο το πρωί οι χοροί…
Οι αλήθειες που κρύβουν
Επειδή οι ηγέτες των γειτόνων μας των Σκοπιανών φαίνεται ότι δεν τα πάνε καλά με την Ιστορία, θα τους θυμίσουμε ότι κατά την απογραφή του πληθυσμού της ευρωπαϊκής Τουρκίας, επί Χιλμή Πασά, το έτος 1904-1905, κατά την οποία υπήρχε το ερώτημα «Ποίας εθνικότητος είστε πολίτης;», απογράφηκαν κατά εθνότητες:
• 1.823.500 Τούρκοι,
• 1.613.300 Έλληνες,
• 455.000 Βούλγαροι,
• 151.235 Εβραίοι,
• 95.350 Αρμένιοι,
• 16.550 Σέρβοι,
• 13.750 Κουτσόβλαχοι και
• 8.890 Αθίγγανοι.
Κανείς δεν απογράφηκε ως «Μακεδών».