Χρειάστηκε 3 χρόνια το ΕΣΡ για να αποφασίσει πως υπήρξε προσβλητική αναφορά στο πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το σταθμό ΔΙΟΝ στην Κατερίνη, που τον είχε κατηγορήσει πως παραδίδει την Ελλάδα στους Τούρκους! Η συκοφαντική αναφορά είχε γίνει την περίοδο των διαδηλώσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ΕΣΡ, αν και δικαίως στην περίπτωση του σημερινού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει άμεσα αντανακλαστικά στις προσβητικές αναφορές στην περίπτωση του πρώην προέδρου της κυβέρνησης Α. Τσίπρα, χρειάστηκε 3 χρόνια για να εξετάσει μια υπόθεση,εκ των οποίων 1 έτος για να καθαρογράψει την απόφαση. Σημειώνεται πως τα 7 από τα 9 μέλη του ΕΣΡ, ορίστηκαν από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, με Πρόεδρο του Κοινοβουλίου τον Νίκο Βούτση
Σύμφωνα με το ΕΣΡ, ο παρουσιαστής της εκπομπής «Ευ ζην» Ευγένιος Παπαδόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό Dion TV (με «πρόεδρο» τον Πλάτωνα Τασκουνίδη), «υπέπεσε στο (διοικητικό) αδίκημα της προσβολής προσώπου, και δη διά της προβολής συκοφαντικού ισχυρισμού (ήτοι με την επίκληση δυσφημιστικού γεγονότος εν γνώσει της αναληθείας του), αφού, χωρίς την αναφορά οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου, και χωρίς τη διατύπωση οποιουδήποτε στοιχειωδώς λογικού συλλογισμού, εμφάνισε το κατ’ εξοχήν αρμόδιο και υπεύθυνο πρόσωπο για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της διεθνούς υπόστασης της χώρας (πρβλ. άρθρο 138 Π.Κ.) ‘να μην έχει πρόβλημα με τη διαίρεση και την απώλεια εθνικών εδαφών’ (ανεξάρτητα από την εν γένει υβριστική διάθεση και την απροκάλυπτη εμπάθεια που επεδείχθη κατά τη συγκεκριμένη εκπομπή)».
Στην εκπομπή, ο παρουσιαστής Ευγ. Παπαδόπουλος συνομιλούσε με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, πρώην πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, των «ανταλλαγμάτων» που επρόκειτο να ζητήσουν οι Τούρκοι και πόσο διατεθειμένος ήταν ο πρωθυπουργός να τα δεχθεί. «Έχουμε έναν Έλληνα πρωθυπουργό, έναν πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος μέχρι τώρα έδειξε ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα με τη διαίρεση και με την απώλεια εθνικών εδαφών» ακούστηκε, μεταξύ άλλων.
Η επίμαχη εκπομπή μεταδόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019, η καταγγελία στο ΕΣΡ πήρε αριθμό Πρωτοκόλλου στις 13 Φεβρουαρίου, ο φάκελος όμως σχηματίστηκε οκτώ μήνες αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, για να διεκπεραιωθεί από την ειδική επιστήμονα μόλις επτά ημέρες αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2019.
Ένα χρόνο αργότερα, συνήλθε σε διάσκεψη για τη συζήτηση της υπόθεσης η Ολομέλεια του ΕΣΡ, στις 19 Νοεμβρίου 2020, και μετά από ακόμη έναν χρόνο, στις 29 Νοεμβρίου 2021, χθες, δημοσίευσε την απόφασή της.