Τη στιγμή που σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο μεγάλες εκδοτικές εταιρείες υπογράφουν συμβάσεις και συμφωνίες πνευματικών δικαιωμάτων με τις ψηφιακές πλατφόρμες, εξασφαλίζοντας ζωτικής σημασίας έσοδα για τον έντυπο Τύπο, στην Ελλάδα έχει θαφτεί από το 2020 στα βαθιά συρτάρια του υπουργείου Πολιτισμού η Οδηγία της ΕΕ!
Οι εκδοτικές επιχειρήσεις εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, όπως έγραψε η στήλη, για την «τεράστια καθυστέρηση των κοινοτικών οδηγιών για τα πνευματικά δικαιώματα», με αλλεπάλληλες επιστολές στην υπουργό Πολιτισμού, προκρίνοντας μάλιστα το ιταλικό μοντέλο στην εφαρμογή της Οδηγίας. Η υπουργός ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε.
Στην κοινή πλέον επιστολή όλων των ενώσεων ιδιοκτητών Τύπου, Τηλεόρασης και Διαδικτύου (ΕΙΗΕΑ, ΕΙΤΗΣΕΕ, ΕΝΕΔ, ΕΔΙΠΤ και ΣΗΠΕ) εκφράζεται με σαφή τρόπο η απαίτηση ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2019 στο εθνικό δίκαιο, η οποία θα έπρεπε να γίνει νόμος έως τις <Β> 7 Ιουνίου 2021.
Όπως σημειώνεται, η καθυστέρηση ενσωμάτωσης της Οδηγίας «συνεπάγεται διαρκή απώλεια εσόδων για τα μέλη τους», τη στιγμή που «οι πλατφόρμες αποκερδαίνουν τεράστια ποσά από την εκμετάλλευση του ειδησεογραφικού περιεχομένου των εκδοτών». Το ποσοστό που προτείνουν να συμπεριληφθεί στον ελληνικό νόμο κυμαίνεται από 2% έως και 5% στα έσοδα των εκδοτών. Υπάρχει θέμα βεβαίως και με τα δικαιώματα των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες και η ΕΣΗΕΑ έχει ταχθεί υπέρ του ιταλικού μοντέλου.
Μια διαβούλευση που δεν έληξε ποτέ
Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και της ενσωμάτωσης της Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία καθυστερεί στο υπουργείο Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη προηγηθεί η ανεπίσημη διαβούλευση ανάμεσα στην επιτροπή που είχε καθοριστεί από την υπουργό Λίνα Μενδώνη και τους φορείς, τις ενώσεις ιδιοκτητών, τον ΟΣΔΕΛ και την ΕΣΗΕΑ. Η σχετική διαδικασία ξεκίνησε <Β> το καλοκαίρι του 2020, αλλά μετά την κατάθεση προτάσεων, στο τέλος του φθινοπώρου, το υπουργείο Πολιτισμού κλείδωσε το θέμα και δεν ασχολήθηκε ξανά.
Στο μεταξύ οι εκδοτικές επιχειρήσεις προχώρησαν, έγιναν μέλη με αποφασιστική ισχύ στη διοίκηση του ΟΣΔΕΛ και έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους για το ποσοστό. Τραγική εξαίρεση είναι οι δημοσιογράφοι. Με ευθύνη της ΕΣΗΕΑ και των άλλων συνδικαλιστικών ενώσεων, οι δημοσιογράφοι δεν εντάχθηκαν στον ΟΣΔΕΛ και δεν προχώρησαν στη δημιουργία ανεξάρτητου φορέα συλλογικής διαχείρισης. Στα πρότυπα του υπουργείου Πολιτισμού, η ΕΣΗΕΑ έλαβε μεν την απόφαση για τη δημιουργία του Οργανισμού «Ξενοφών», αλλά… κλείδωσε, επίσης, το θέμα στα συρτάρια της!