ΔΥΣΦΟΡΙΑ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
–Οι φόβοι της κυβέρνησης για αποχή και χαλαρή ψήφο – Διχασμός και εσωστρέφεια ταλαιπωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ – Το άγχος του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση
Πληθαίνουν, προϊόντος του χρόνου, οι ενδείξεις ότι η κάλπη των ευρωεκλογών ενδέχεται να εξελιχθεί σε… κάλπη αποδοκιμασίας των πολιτών προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων καταγράφουν την απογοήτευση, τη δυσφορία, σε ορισμένες περιπτώσεις και την οργή των πολιτών και παράλληλα την αδιαφορία τους για την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.
Και αυτό ακριβώς το κλίμα μπορεί να πυροδοτήσει ένα κύμα αποχής, που ενδεχομένως να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τα εκλογικά αποτελέσματα. Τρεις μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα:
Πρώτον, οι πολίτες στην πλειονότητά τους, ένας στους δύο σύμφωνα με τις έρευνες, δεν ενδιαφέρονται για τις συγκεκριμένες εκλογές. Επίσης, τέσσερις στους δέκα δεν προτίθενται να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές: Τρομάζει η χαλαρή ψήφος
Δεύτερον, όλα τα κόμματα κινούνται σε καθοδική πορεία σε σχέση με τα ποσοστά τους στις εθνικές εκλογές του 2023 και δείχνουν να έχουν απωλέσει μέρος του πολιτικού κεφαλαίου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έρευνα της MRB η Νέα Δημοκρατία μετρήθηκε στο 28%, 13 μονάδες κάτω από το ποσοστό (41%) που είχε στις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο μεν, αλλά έχει υποχωρήσει στο 9,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη χειρότερα, στο 8,8%, το ΚΚΕ σταθερό στο 7% και μόνο η Ελληνική Λύση κινείται ανοδικά και βρίσκεται στο 7,5%. Η άνοδος της Ακροδεξιάς είναι εμφανής και στην Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το μάλλον γκρίζο πολιτικά και κοινωνικά περιβάλλον, οι ανησυχίες στο Μέγαρο Μαξίμου για τις ευρωεκλογές έχουν να κάνουν με τρεις παράγοντες: Την αποχή, τη χαλαρή ψήφο αλλά και την… τιμωρητική ψήφο. Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας κινείται πέριξ του 70%, που σημαίνει ότι ένα 30% των ψηφοφόρων της έχει αποστασιοποιηθεί και είναι αδιευκρίνιστο ποια στάση θα τηρήσει στις 9 Ιουνίου.
Αν, δηλαδή, θα επιλέξει να καθίσει στον καναπέ ή θα επιλέξει να στηρίξει ένα από τα μικρότερα κόμματα, κυρίως αυτά στα δεξιότερα, θέλοντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία της παράταξης. Εκ του ασφαλούς αυτό, καθότι οι ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση και δεν καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Τι ανησυχεί, ωστόσο, πολύ περισσότερο τον πρωθυπουργό είναι το ενδεχόμενο μερίδα των πολιτών να κινηθεί με τιμωρητική διάθεση έναντι της Νέας Δημοκρατίας;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ