ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το iMEdD σε συνεργασία με το Bellingcat, οργανώνει ένα κύκλο εργαστηρίων που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις, δίωρες συναντήσεις με στόχο την εξοικείωση των δημοσιογράφων με ψηφιακά εργαλεία και μεθόδους που χρησιμεύουν στην δημοσιογραφική έρευνα και επαλήθευση, όπως η ψηφιακή ιχνηλάτηση, οι προηγμένες τεχνικές αναζήτησης και διασταύρωσης πληροφοριών, ο γεωεντοπισμός, η αναγνώριση προσώπου και η ανάλυση κοινωνικών δικτύων.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 19 Απριλίου στις 23:59 μμ. Όλοι οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους μέσω email την Παρασκευή 23 Απριλίου.
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη για τη δεύτερη και την τέταρτη εβδομάδα του Μαΐου και απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων που θα επιλεχθούν από τον οργανισμό, με βάση τα στοιχεία που θα υποβληθούν στη δήλωση συμμετοχής.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να είναι έμπειροι επαγγελματίες του κλάδου των ΜΜΕ, νέοι δημοσιογράφοι, καθώς και φοιτητές δημοσιογραφικών σχολών, και αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής να παρακολουθήσουν το σύνολο του κύκλου.
Ειδικότερα, τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω ώρες και ημέρες στη διαδικτυακή πλατφόρμα Zoom.
- 11 Μαΐου 2021, 6-8 μ.μ:
Εισαγωγή στις ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, Βασικές αρχές αναζήτησης & Επαλήθευση
- 13 Μαΐου 2021, 6-8 μ.μ.:
Επαλήθευση & Γεωεντοπισμός
- 25 Μαΐου 2021, 6-8 μ.μ.:
Ψηφιακή Ιχνηλάτηση & Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων
- 27 Μαΐου 2021, 6-8 μ.μ.:
Εμβάθυνση στην Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων & Αναγνώρισή προσώπου στη δημοσιογραφική έρευνα
Ο κύκλος εργαστηρίων θα διεξαχθεί στα Αγγλικά, live και online με κωδικούς παρακολούθησης που θα σταλούν στους συμμετέχοντες, ενώ θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Λίγα λόγια για το Bellingcat: Το Bellingcat είναι μια ανεξάρτητη διεθνής συλλογική ομάδα ερευνητών, και δημοσιογράφων που διεξάγουν έρευνα χρησιμοποιώντας ανοιχτά δεδομένα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διερευνήσουν μια ποικιλία θεμάτων – από τους μεξικανούς «άρχοντες» των ναρκωτικών και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έως την παρακολούθηση της χρήσης χημικών όπλων και συγκρούσεων παγκοσμίως. Με προσωπικό και συνεργάτες σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, δραστηριοποιούνται σε έναν μοναδικό τομέα, όπου συναντώνται η προηγμένη τεχνολογία, η ιατροδικαστική έρευνα, η ερευνητική δημοσιογραφία, η διαφάνεια και η απόδοση ευθυνών.