Οι εκκρεμότητες της επόμενης μέρας στα media
Ένα τοπίο με ελλείψεις στα media παραδίδει η σημερινή κυβέρνηση στην επόμενη. Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών έμεινε στα μισά, ενώ οι εφημερίδες περιμένουν ακόμη την υλοποίηση των υποσχέσεων για την ενίσχυσή τους από κάποιο πρόγραμμα.
Η στάση της ΝΔ, η οποία αρνήθηκε για περίπου έναν χρόνο να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και η επιλογή της κυβέρνησης να επιχειρήσει την αδειοδότηση των σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης μέσω της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας καθόρισε και την πορεία του σχεδιασμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα ΜΜΕ. Η διαδικασία αδειοδότησης άργησε κατά έναν χρόνο και για πρώτη φορά μετά το 1993 χορηγήθηκαν έναντι οικονομικού ανταλλάγματος πέντε άδειες εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης στην τηλεόραση. Εκκρεμεί η έκδοση μίας ακόμη και στη συνέχεια η προκήρυξη των θεματικών αδειών εθνικής εμβέλειας και των περιφερειακών σταθμών σε όλη τη χώρα. Το ραδιόφωνο μπήκε σε δεύτερη μοίρα και αν και υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση για την προκήρυξη των αδειών το σχέδιο δεν έχει προχωρήσει για μια σειρά από λόγους.
Η νομοθετική παρέμβαση στο ζήτημα των επιστροφών στην διαφήμιση, έμεινε στα μισά. Οι επιστροφές μειώθηκαν από 9,9% στο 4%. Η διαμεσολάβηση στη διαφήμιση καλά κρατεί όμως, όπως και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των ΜΜΕ για τις διαφημίσεις που δημοσιεύουν και μεταδίδουν. Επιπλέον, η πλατφόρμα ΕΔΕΕ, ΣΔΕ, ΕΙΤΗΣΕΕ, όπου θα καταχωρούνται οι συναλλαγές στη διαφήμιση, δεν έχει υλοποιηθεί. Η μόνη παρέμβαση στην κρατική διαφήμιση είναι η έγκρισή τους από τη ΓΓΕΕ για τις καμπάνιες του Δημοσίου. Στο Internet βασιλεύει το χάος, καθώς η εγγραφή στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΓΓΕΕ δεν συνοδεύτηκε και από μέτρα για την ανασφάλιστη εργασία.
Για τον επαρχιακό Τύπο υπήρξε νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση των μισθοδοτούμενων θέσεων εργασίας, για τις εφημερίδες το αντίστοιχο σχέδιο αργεί.