Τo πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της λογοκλοπής στο internet έγινε. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), διαθέτει στα μέλη του Μητρώου Online Media την υπηρεσία καταγραφής και εντοπισμού περιπτώσεων λογοκλοπής στο διαδίκτυο. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρξει και επόμενο στάδιο, το ποια δηλαδή θα είναι η τύχη των sites που κλέβουν την ύλη των άλλων.
Ο εντοπισμός της λογοκλοπής, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, πραγματοποιείται σε τρία στάδια: με τη συνεχή καταγραφή της ροής των ειδήσεων στο ελληνικό διαδίκτυο, με τον έλεγχο και τη σύγκριση των αναρτήσεων για εντοπισμό πιθανής λογοκλοπής και με τον προσδιορισμό του πιθανού λογοκλόπου και την άμεση ειδοποίηση του χρήστη της υπηρεσίας.
Το κεντρικό ζήτημα είναι πώς αντιμετωπίζουν τους λογοκλόπους οι εφημερίδες και τα sites που παράγουν πρωτογενή ειδησεογραφική ύλη. Στο σημείο αυτό δεν υπάρχει καμία διακηρυγμένη πολιτική ούτε από την κυβέρνηση και τα κρατικά ΜΜΕ (ΑΠΕ, ΕΡΤ) ούτε από τους εκδότες, ψηφιακούς ή έντυπους. Ο δικαστικός δρόμος φαντάζει δύσκολος και χρονοβόρος. Υπάρχει μια άλλη σκέψη υπό επεξεργασία, αυτή της αποστολής τιμολογίου στον λογοκλόπο για την ύλη που χρησιμοποίησε, όπως ακριβώς κάνουν τα φωτογραφικά πρακτορεία για τις φωτογραφίες που χρησιμοποιούν εφημερίδες. Η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει την εκκαθάριση του τοπίου από sites που κλέβουν ύλη για να εισπράττουν χρήματα από διαφημίσεις.