Μείζον θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα η στάση των στελεχών του για το άρθρο 25 του σχεδίου Νόμου του Ιωάννη Οικονόμου
Για πρώτη φορά στην ιστορία του έντυπου Τύπου, με εξαίρεση την περίοδο της χούντας, το περιεχόμενο των εφημερίδων μπαίνει στο στόχαστρο ειδικής επιτροπής δεοντολογίας, που θα λειτουργεί, μετά από διορισμό του Μαξίμου, ως επιτροπή λογοκρισίας, θα ελέγχει και θα κόβει τις κρατικές επιδοτήσεις και διαφημίσεις, οδηγώντας τον Τύπο σε οικονομικό στραγγαλισμό.
Με το άρθρο 25 δημιουργείται εννιαμελής επιτροπή, με μέλη διορισμένα από τον αρμόδιο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και εκπροσώπους από το Ίδρυμα Μπότση, την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΗΕΜΘ, την ΕΣΠΗΤ, την ΠΟΕΣΥ, την ΕΝΕΔ, την ΕΙΗΕΑ, τις ενώσεις επαρχιακού Τύπου καθώς και από το ΕΣΡ και ένα πανεπιστημιακό τμήμα ΜΜΕ. Η διάταξη φυσικά είναι διπλά αντισυνταγματική, καθώς ο Τύπος είναι ελεύθερος και κάθε λογοκρισία απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 14, ενώ το ΕΣΡ δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στον έντυπο Τύπο.
Η επιτροπή δεοντολογίας, κατόπιν καταγγελίας ή αυτεπαγγέλτως, θα ελέγχει δημοσιεύματα σε έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο και θα υποχρεούται να εκδώσει απόφαση εντός δέκα ημερών για τη διατήρηση ή τη διαγραφή της επιχείρησης από τα μητρώα. Σε περίπτωση διαγραφής η επιχείρηση δεν θα έχει δικαίωμα για κρατικές διαφημίσεις και επιδοτήσεις για δύο χρόνια!
Την ωμή συνταγματική παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στηρίζουν «εκφραστές των κινημάτων», κατά δική τους δήλωση, συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους συνδικαλιστές της ΝΔ, τονίζοντας ότι ο «Τύπος δεν μπορεί να είναι ασύδοτος» και ότι στην επιτροπή θα μετέχουν δημοσιογράφοι-συνδικαλιστές.
Σύγκρουση «Συσπείρωσης» – «Documento»
Βέβαια, ακόμα και κατά τη διάρκεια της χούντας δημοσιογράφοι του υπουργείου έλεγχαν τις δημοσιεύσεις και έκλειναν εφημερίδες. Για την επιβολή λογοκρισίας η παράταξη της”Συσπείρωσης” ήρθε σε σφοδρή σύγκρουση με τον Κώστα Βαξεβάνη και το «Documento», ενώ αντιρρήσεις έχει εκφράσει και η «Εφημερίδα των Συντακτών». Αντίθετη στη εν λόγω διάταξη είναι σύσσωμη η αντιπολίτευση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.