Νέο κύκλο επιδοτήσεων στην τηλεόραση φέρνουν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο (4635/2019). Μαζί με την κατάργηση της υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών και της ύπαρξης «πόθεν έσχες» δημιουργείται ένα γκρίζο τοπίο, με κύρια χαρακτηριστικά τις παντός είδους χρηματοδοτήσεις προς τα ΜΜΕ και την έλλειψη διαφάνειας αναφορικά με την ιδιοκτησία τους.
Με το άρθρο 158 του ν. 4635/ 2019 ακυρώθηκαν δύο πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας περί τα ΜΜΕ, την οποία θέσπισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και διατήρησαν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Νίκος Παππάς.
Οι μεταβιβάσεις των μετοχών των τηλεοπτικών εταιρειών και ο έλεγχος επί των μετοχικών συνθέσεων που ασκεί εκ του νόμου το ΕΣΡ ακυρώνεται στην πράξη. Με αναφορά στο καθεστώς που υπάρχει στις χώρες της ΕΕ, του ΕΟΧ, του ΟΑΣΕ και του ΟΟΣΑ, η εξαίρεση από την ονομαστικοποίηση των μετοχών εφαρμόζεται και εντός της χώρας στα ΜΜΕ «και στους νομίμως λειτουργούντες παρόχους περιεχομένου εθνικής εμβέλειας, μέχρι την ολοκλήρωση της αδειοδότησης για τον τύπο προγράμματος που αφορά η ενεστώσα λειτουργία τους».
Η δεύτερη παρέμβαση και πιο ουσιαστική είναι η απουσία προσκόμισης «πόθεν έσχες» για τους ιδιοκτήτες, μετόχους εταίρους, διαχειριστές και διευθυντικά στελέχη του συνόλου των ΜΜΕ, καταργώντας τις σχετικές διατάξεις του ν. 3213/2003. Ο συνδυασμός των δύο αυτών διατάξεων διακόπτει την αποστολή του ΕΣΡ ως προς τον μετοχικό έλεγχο.
Με δεδομένο πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιδότησης των εφημερίδων με το ποσό των 23,5 εκατ. ευρώ (7,5 εκατ. ευρώ οι πανελλαδικές εφημερίδες για το 2019, 16 εκατ. ευρώ οι επαρχιακές για τα επόμενα χρόνια), η κυβέρνηση στον αναπτυξιακό νόμο πέρασε και τη διάταξη για την επιδότηση των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών εκπομπών.