Έκθεση παρακολούθησης MFRR 2022
Το Media Freedom Rapid Response (MFRR) δημοσίευσε την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης παρακολούθησης, που περιγράφει την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2022. Φέτος, το MFRR κατέγραψε 813 παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες.
Η Έκθεση Παρακολούθησης – που εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για
την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF), την
Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) ως μέρος του MFRR – συγκεντρώνει και αναλύει όλες τις παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης που καταγράφονται στο Χαρτογράφηση της Ελευθερίας των Μέσων για όλο το έτος 2022.
Η έκθεση χωρίζεται στα ακόλουθα κεφάλαια: μια επισκόπηση που προσφέρει δεδομένα και γραφικά σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες το 2022, τέσσερις θεματικές ενότητες με ποσοτική και ποιοτική ανάλυση σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα και εκθέσεις χωρών που προσφέρουν μια περίληψη των οι πιο σχετικές απειλές στις ακόλουθες χώρες της ΕΕ: Βέλγιο, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Σουηδία· και στις ακόλουθες υποψήφιες χώρες: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Τουρκία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, καταγράφηκαν 813 παραβιάσεις της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης σε κράτη μέλη της ΕΕ και υποψήφιες χώρες, στις οποίες συμμετείχαν 1.339 άτομα ή μέσα ενημέρωσης. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση από 654 το 2021, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία δεν συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση του
προηγούμενου έτους.
Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα συνέχισε αξιοσημείωτη επιδείνωση το 2022 εν μέσω μεγάλης εξάπλωσης σκάνδαλο παρακολουθήση καθώς και αρκετά σοβαρά ποινικές κατηγορίες και βίαιες επιθέσεις σε δημοσιογράφοι. Το MapMF κατέγραψε συνολικά 42 παραβιάσεις που αφορούν 63 πρόσωπα ή οντότητες που σχετίζονται με τα μέσα ενημέρωσης. Η ασφάλεια των δημοσιογράφων παρέμεινε μια σοβαρή ανησυχία μετά από πολλαπλές
σωματικές επιθέσεις.
Οι νομικές υποθέσεις αποτελούνται από το ήμισυ από τεκμηριωμένες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων οικονομικών απαιτήσεων που υποβλήθηκαν από ιδιώτες και δημόσιους λειτουργούς.
Τον Ιανουάριο, πολλοί δημοσιογράφοι και εκδότες κατηγορήθηκαν σε σχέση με τις αποκαλύψεις τους για το σκάνδαλο Novartis.
Τον Απρίλιο, το ερευνητικό πρακτορείο Reporters United αποκάλυψε ότι ο οικονομικός δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης ήταν θύμα παρακολούθησης το καλοκαίρι του 2021 χρησιμοποιώντας το εργαλείο Predator.
Το Νοέμβριο, η ελληνική εφημερίδα “Documento” σ ανέφερε πως πολλοί δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ ήταν μεταξύ των ανθρώπων που είχαν στοχοποιηθεί με το Predator. Δημοσιογράφοι και εφημερίδες που ανέφεραν παρακολουθήσεις , στοχοποιήθηκαν επίσης με μηνύσεις και ποινικές έρευνες.
Μερικές από τις πιο ανησυχητικές επιθέσεις σε ελευθερία του Τύπου στη χώρα ήταν οι αυτοσχέδιες βόμβες που εξερράγησαν μπροστά στο σπίτια των δημοσιογράφων Άρη Πορτοσάλτε και Δημήτρη Καμπουράκη.
Τον Ιούλιο, ένας μεγάλος εμπρησμός σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της Real Media ενώ υπήρξε η σύλληψη και βαριές ποινικές κατηγορίες σε βάρος του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλλού.