- Ατέρμονη κλοπή περιεχομένου υπό την ανοχή των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού
Το 2021, η United Media (Nova) εκτιμούσε πως οι κάτοχοι παράνομου τηλεοπτικού περιεχομένου ανέρχονταν σε 400.000, αποδίδοντας την πειρατεία στην αποτυχία της επένδυσης της Nova στη Super League. Το 2023, οι τηλεθεατές πειρατικού προγράμματος ανέρχονται στους 900.000. Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, οι πειρατές κέρδισαν 500.000 νέους πελάτες! Πρόκειται για τεράστια αποτυχία του πολυδιαφημισμένου ψηφιακού κράτους, το οποίο στερεί από τη συνδρομητική τηλεόραση και το Δημόσιο σημαντικά έσοδα, με προφανείς επιπτώσεις στην παραγωγή της ελληνικής μυθοπλασίας.
Το καλοκαίρι του 2021, ύστερα από καθυστέρηση δύο ετών και ύστερα από πλήθος δημοσιευμάτων, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης υπέγραψαν την κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η αρμόδια Επιτροπή για τη Διαδικτυακή Προσβολή Πνευματικής Ιδιοκτησίας, κατόπιν εξέτασης της σχετικής αίτησης από τον πληττόμενο φορέα τηλεόρασης και κινηματογράφου (π.χ. Nova, Cosmote TV), «να διατάσσει τη διακοπή πρόσβασης στον συγκεκριμένο ενιαίο εντοπιστή πόρων (URL) ή διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP address) ή όνομα τομέα (domain name) ή και στις τυχόν παραλλαγές της υποπαρ. 3 της παρ. 10Α του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993 και γενικά οπουδήποτε στο διαδίκτυο λαμβάνει χώρα η προσβολή για χρονικό διάστημα ανάλογο προς το γεγονός ή τα γεγονότα και τον χρόνο διάρκειας αυτού ή αυτών».
Κοινώς, η απόφαση αυτή επέτρεπε τη διακοπή λειτουργίας των ιστοσελίδων με πειρατικό περιεχόμενο καθώς και με τα συναφή ονόματα.
Χάνει 20 εκατ. ευρώ το Δημόσιο
Τι έγινε ύστερα από αυτήν την απόφαση; Η επιτροπή συνεχίζει να κάνει τη δουλειά της, αλλά πλέον δεν ανακοινώνει τα ονόματα των πειρατικών ιστοσελίδων, παρά μόνο τις διευθύνσεις διαδικτυακού πρωτοκόλλου. Κοινώς, δεν αναρτά τα ονόματα των πειρατικών ιστοσελίδων, ενώ η πειρατεία θεριεύει. Οι πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης έχουν ζητήσει την αλλαγή της νομοθεσίας, με την επέκταση των προστίμων, εκτός από τους διακινητές του πειρατικού περιεχομένου, και στους θεατές που βλέπουν σειρές, ταινίες και αθλητικό θέαμα χωρίς να πληρώνουν. Τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε πειρατικός φορέας έχει μέσα έσοδα 15 ευρώ ανά πελάτη. Οι απώλειες για τις πλατφόρμες είναι πολλαπλάσιες.