Κομβικής σημασίας η δημοπρασία των τεσσάρων αδειών εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης. Παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις και τις προσδοκίες για παρέμβαση της ΕΕ, η διαδικασία χορήγησης των αδειών μπαίνει στο πλέον κρίσιμο σημείο. Κάποιοι από τους επιχειρηματίες στην αγορά της ελεύθερης επίγειας τηλεόρασης θα μπουν και κάποιοι θα βγουν, προσδοκώντας δικαίωση από τα δικαστήρια ή από τη ΝΔ, που αμφισβητεί ανοικτά τον διαγωνισμό και δήλωσε ότι… αν έρθει η κυβέρνηση, θα καταργήσει τον νόμο.
Η κυβέρνηση διενεργεί τη δημοπρασία., έχοντας κερδίσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την προσωρινή διαταγή της περασμένης Παρασκευής, που επιτρέπει τη διεξαγωγή του. Είχε ήδη κερδίσει την κεντρική διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στο ΣτΕ, όπου η Επιτροπή Αναστολών έκρινε πως ο διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει διότι προέχει το δημόσιο συμφέρον, και επίσης κέρδισε και τις επιμέρους προσφυγές.
Εκτός Ελλάδας, το πεδίο, ως τώρα, δείχνει να είναι καθαρό. Δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση στον νόμο Παππά για την προκήρυξη και τη δημοπρασία. Αντίθετα, οι δανειστές έχουν πειστεί πως η κατάσταση στα media και ειδικά στην τηλεόραση πρέπει να αλλάξει. Το «ΠΑΡΟΝ» στις 24 Ιουλίου είχε έγκαιρα προβλέψει πως οι δανειστές θέλουν «να τελειώνουν με τους ολιγάρχες. Μετά τις τράπεζες ακολουθεί η αλλαγή φρουράς και στην τηλεόραση». Δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να δούμε και ευρωπαϊκά κεφάλαια στους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και σημαντικές συνεργασίες με απίθανες συμμαχίες.