Άμεσα μέτρα ενάντια στην παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις, εν όψει των ευρωκλογών του 2019, ζητά από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κομισιόν. Για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί και λειτουργεί στις Βρυξέλλες ομάδα συνεργασίας και με αφορμή την υπό έκδοση οδηγία για την ασφάλεια συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (οδηγία NIS) καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών που χρησιμοποιούνται στις εκλογικές διαδικασίες.
Η Κομισιόν επεξεργάζεται παράλληλα σειρά μέτρων ενάντια στην παραπληροφόρηση, μια επίπονη διαδικασία, καθώς σε αυτήν καλούνται να συμμετάσχουν εθελοντικά οι γιγάντιες πλατφόρμες διακίνησης πληροφοριών. Στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «η δημιουργία ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού δικτύου ελέγχου γεγονότων για τη θέσπιση κοινών μεθόδων εργασίας, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής κάλυψης σε ολόκληρη την ΕΕ και τη συμμετοχή σε από κοινού ελέγχους γεγονότων». Το δίκτυο αυτό θα συμμετάσχει στο πολυμερές φόρουμ σχετικά με την παραπληροφόρηση που επίσης θέλει η Επιτροπή να λειτουργήσει. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή θα θέσει στη διάθεση του δικτύου ηλεκτρονικά εργαλεία (π.χ. έναν φυλασσόμενο κοινόχρηστο χώρο) για να καταστεί δυνατή η συνεργασία τους.
Δεύτερο βήμα είναι η λειτουργία μιας ασφαλούς ευρωπαϊκής επιγραμμικής πλατφόρμας για την παραπληροφόρηση, η οποία θα προσφέρει εργαλεία διασυνοριακής συλλογής και ανάλυσης δεδομένων καθώς και πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως οι αξιόπιστες ανεξάρτητες στατιστικές πληροφορίες.