Δραστικά μέτρα για την προστασία των ανηλίκων από τις πλατφόρμες προωθεί το αρμόδιο εποπτικό όργανο Ofcom στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν οι εταιρείες δεν ακολουθούν τους νέους κανόνες, το Ofcom θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, είτε ύψους 18 εκατ. λιρών είτε ποσού που θα αντιστοιχεί στο 10% των παγκόσμιων εσόδων. Το εποπτικό όργανο θα μπορεί επίσης να μπλοκάρει την παροχή υπηρεσιών των εταιρειών και να ξεκινά ποινικές διαδικασίες σε βάρος διευθυντικών στελεχών.
Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ στο δεύτερο μισό του 2025 και περιλαμβάνουν έλεγχο των επιθετικών αλγορίθμων που προωθούν επικίνδυνο περιεχόμενο σε ανήλικους. Οι πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να εγκαταστήσουν σκληρούς ηλικιακούς ελέγχους, ώστε να μην επιτρέπεται σε παιδιά να αποκτούν πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό και σε περιεχόμενο που προωθεί την αυτοκτονία, τον αυτοτραυματισμό και τις διατροφικές διαταραχές. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται να προστίθενται ανήλικοι σε ομαδικές συζητήσεις, χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους. Οι ανήλικοι θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα αυξημένου ελέγχου ως προς το μπλοκάρισμα άλλων λογαριασμών και την απενεργοποίηση σχολίων σε δικές τους αναρτήσεις.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος, με αποτέλεσμα η πολιτική του μίσους, η προώθηση των ναρκωτικών και των παραβατικών συμπεριφορών να θεωρούνται κανονικότητα. Επιπλέον, εξαιτίας της απήχησης των βίντεο αυτών, οι τράπερς, π.χ., που μιλούν για ναρκωτικά μέσα από τα τραγούδια τους, έχουν έσοδα από τις διαφημίσεις των πλατφορμών. Η κυβέρνηση συγκρότησε πολυδαίδαλα σχήματα, με τη συμμετοχή της Αρχής Κυβερνοασφάλειας, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και του ΕΣΡ, επιμερίζοντας τα θέματα της ψηφιακής επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να μην πράττει τίποτα. Αντιθέτως η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει μία πολύ ισχυρή Αρχή, την Ofcom, η οποία ασκεί εποπτεία στην επίγεια τηλεόραση, στις υπηρεσίες streaming και στα social media.