Τελικα οι προσπάθειες της ifpi για την αναβιωση του ifpi chart φαινεται οτι τελεσφορουν, καθως μετα απο περισσοτερα απο τρια χρονια καταφερε οχι μονο να συμφωνησει με τους βασικους παικτες της μικρης πλεον λιανικης αγορας για να παρεχουν στοιχεια πωλησεων, αλλα βρηκε και χορηγο για να καλυψει τα εξοδα λειτουργιας του, τα οποια αγγιζουν τα 100.000 ευρω το χρονο.
χορηγοι που μπορουν πλεον να σηκωνουν τετοια ποσα ειναι πολυ λιγοι, ομως η ifpi καταφερε και βρηκε εναν – την Cyta!
Ναι, σωστα διαβασατε – η κυπριακη εταιρεια τηλεπικοινωνιων η οποια επιχειρει να γινει ο τριτος βασικος παικτης της αγορας, αποφασισε να προχωρησει σε μια χορηγια στην οποια τοσο ο Cosmote, οσο και η Vodafone ειχαν αρνηθει δεδομενου οτι αφενος θεωρουσαν πολυ υψηλο το κοστος, αφετερου γνωριζαν οτι θα πρεπει να ξοδευτει πολλαπλασιο προκειμενου να εχουν την επιστροφη στην επενδυση τους.
Μαθαινουμε οτι η Cyta προχωρησε λογω του οτι θεωρησε οτι πακετο με τη χορηγια αυτη θα ειχε και μια πολυ μεγαλη προβολη απο εντυπα και ηλεκτρονικα μεσα την οποια δεν θα χρειαζοταν να πληρωσει – αυτο τουλαχιστον της επικοινωνηθηκε.
Κατι τετοιο δεν ειναι ιδιαιτερα πιθανο, για δυο κυριως λογους, σχετικους φυσικα με την οικονομικη κριση. Απο την μια ελαχιστα σοβαρα μεσα μαζικης ενημερωσης προκειται να αφησουν εμμεσως να προβαλλεται πελατης που δεν πληρωνει. Και η Cyta ειναι πελατης ο οποιος κατ´εξακολουθηση βρισκει τροπο να το αποφευγει.
Ακομα ομως και αν κατι τετοιο συμβει, οι ομαδες marketing του Cosmote και της Vodafone δεν προκειται να επιτρεψουν την ιδια στιγμη που πληρωνουν οι ιδιες εκατομμυρια ευρω για την προβολη τους, καποιος αλλος να την εξασφαλιζει χωρις να αναλαμβανει το ιδιο κοστος.
Ενδεχομενως αν ηταν αλλος χορηγος στη θεση αυτη στο ifpi chart, να μην υπηρχε τετοια κινητοποιηση. Ομως υπαρχει κατι το ιδιαιτερο στην περιπτωση της Cyta: εχει διαγραψει μια ιδιαιτερα επιτυχημενη πορεια στη βορεια ελλαδα και στην κρητη, ενω με την εισοδο της στην αθηναικη αγορα εχει σκοτωσει τις τιμες.
Το κυριοτερο ομως γεγονος που κανει την Cyta επικινδυνη ειναι οτι εχει χρηματα. Και με τα χρηματα αυτα υπαρχει ενδεχομενο να ειναι ο τριτος παικτης που θα προκυψει στην αγορα της κινητης μετα τη συγχωνευση Vodafone-Wind, με την εξαγορα της QTelecom, κινηση η οποια συζητειται παρασκηνιακα αυην επιτροπη ανταγωνισμου και σε κυβερνητικα κλιμακια.
Ενω λοιπον σε ρυθμιστικο επιπεδο κατι τετοιο φαινεται να το θελουν ολες οι πλευρες (εκτος φυσικα της Cosmote), πρακτικα ολοι θα ηθελαν το προφιλ της Cyta να βγει καπως τσαλακωμενο.
Αλλωστε μην ξεχναμε οτι το βασικο μηνυμα που καποια στιγμη θα προβαλλει η Cyta, ειναι πολυ δυνατο, αλλα και πολυ αληθινο: ειναι η (σχεδον) μονη “ελληνικη” εταιρεια τηλεπικοινωνιων! Αναρωτιεστε ποσο συντομα ο ομιλος του ΟΤΕ θα μετονομαστει σε DTelekom? Μαλλον θα το καθυστερησουν λιγο!